Дъждовете стреснаха властите, следят водоемите в страната

Под критичното ниво са водоемите в Монтана, Варна и Бургас.

21-километра речни корита е изчистила Столичната община

Валежите от последните дни вдигнаха на крака специализирани екипи в цялата страна. Състоянието на речните корита, язовирните стени и нивата на водоемите се следят отблизо, успокоиха местни власти. Проверка на „Труд“ показа, че опасност от големи наводнения подобно на минали години засега няма.

„Следим отблизо водните нива на реките и язовирите в областта. Има няколко критични точки“, обясни зам.-кметът на по екология и зелени системи в София Мария Бояджийска. Рисков е районът преди Софийската градска пречиствателна станция, където на едно място се вливат 3 реки - Владайска, Слатинска и Перловска. Под постоянно наблюдение са река Искър и язовирите по каскадата - „Искър“, бент „Панчарево“ и бент „Пасарел“. Тяхното състояние се докладва на кмета на София Йорданка Фандъкова всекидневно.

„На места екипите са подготвили чували с пясък, в случай че се вдигне нивото на водата“, обясни ресорният зам.-кмет. Тя успокои, че опасност от наводнения на територията на столицата няма. Общината е предвидила 1 млн. и 200 хил. лв. за чистене на речни корита. Засега са обработени 21 км от 60.

Под критичното ниво са водоемите в Монтанско, където през последните дни се изливаше между 23 и 25 литра на кв. м дневно. В края на април проверка е установила, че опасни обекти в Бургас няма. От Басейнова дирекция „Черноморски район“ също увериха, че няма изгледи да прелеят водоемите във Варненско. Проверки на речните корита и язовирните стени тръгнаха в Пазарджик и Белоградчик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини