Родители пушачи докарват инфаркт на децата си

Пасивното пушене причинява дълготрайно увреждане на артериите на децата, което увеличава риска от инфаркт, инсулт и белодробна емболия, сигнализират специалисти.

57,5 от малчуганите в България са изложени на тютюнев дим в дома си. Това става ясно от проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, обхванало 2900 родители на деца на възраст от 3 до 6 години.

„Бебета, родени от майки, които пушат по време на бременността, и такива, които растат, изложени на вторичен дим в първите месеци от живота им, имат по-висок риск от ранно увреждане на ендотелните клетки на кръвоносните съдове, което клинично се проявява в първите десет години от живота им. Пасивното пушене в този период води до удебеляване на стената на кръвоносните съдове“, заяви пред „Труд“ специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова.

Най-често хлапетата пасивни пушачи страдат от високо кръвно налягане и имат сърдечни проблеми. „Децата, чиито родители пушат в домовете си, имат по-висок риск да се разболеят в по-късна възраст от инфаркт, инсулт, белодробен тромбоемболизъм“, обясни д-р Ангелова.

Такива деца имат по-висок риск да развият по-рано артериална хипертония, предупреждава специалистът. Освен това има 50% по-висок риск децата пасивни пушачи да развият бронхиална астма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини