От началото на годината до Великденската ваканция в НС са приети 56 закона

През петата си сесия 43-ото Народно събрание е приело 56 закона и 60 решения, 55 часа и 30 минути министри са отговаряли на депутатски въпроси. Това сочи справка за периода от 11 януари 2016 г. до 27 април 2016 г., съобщиха от пресцентъра на НС, цитирани от БГНЕС.

През тази сесия парламентът е имал 47 пленарни заседания, като три от тях са били извънредни. За периода са внесени 106 законопроекта, като 70 от тях са на народни представители. Постъпили са 57 проекта за решения, от тях 45 са от депутати, както и три проекта за обръщения и декларации. Народните представители приеха на 19 февруари 2016 г. Декларация във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцки фермери.

Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента е 55 часа и 30 минути. 47 часа и 30 минути са били посветени на редовния парламентарен контрол и 8 часа – на блиц контрол. Петъчният парламентарен контрол е проведен в 13 пленарни заседания, а блиц контролът – в 4.

В Народното събрание са постъпили 793 въпроса и 49 питания. Членовете на кабинета са отговорили на 548 въпроса и 31 питания.

Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са задали 32 въпроса и едно питане. По време на блиц контрола са зададени общо 50 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите. Народните представители са поставяли въпроси, свързани с мерките за справяне с бежанския проблем, съдебната реформа, газовата независимост на България, инвестиционната програма в Северозападна България, гарантиране сигурността на българските граждани, политиката за развитие на висшето образование, финансовата политика на правителството и др.

По време на петата сесия беше отхвърлен вот на недоверие на Министерски съвет с министър-председател Бойко Борисов заради политиката му в здравеопазването. Разискванията бяха проведени на заседанието на 17 февруари 2016 г., а гласуването беше на 19 февруари.

На 5 февруари 2016 г. беше проведено разискване по питането на народните представители Жельо Бойчев, Емил Райнов, Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов към министъра на здравеопазването Петър Москов относно задълженията на министъра на здравеопазването по изпълнението на общата политика за задължителните имунизации, включени в Имунизационния календар.

На 8 април 2016 г. бяха проведени разисквания по питането на народните представители Румен Гечев и Корнелия Нинова към министъра на финансите Владислав Горанов за финансовата политика на правителството.

Коментари

Задължително поле