Доживотен затвор за рецидивист, застрелял двама пенсионери

Малката фамилна кооперация до жп гарата, където се разигра кървавата драма. Снимка: Архив

Доживотна присъда получи от Варненския окръжен съд 53-годишният рецидивист Васил Дотков, който на 23 ноември 2013 г. разстреля в дома им двама пенсионери.

Кървавата драма потресе жителите на тихата уличка "Бузлуджа" до жп гарата във Варна. Месеци наред хората се страхуваха да отварят на непознати, тъй като убиецът бе влязъл в дома на жертвите под предлог, че е полицейски инспектор.

Дотков, който е лежал няколко пъти в затвора за грабеж, разпространение на дрога и е бил обвиняем за друго двойно убийство, бе заловен 2 месеца след зверството. Той реши да се защитава сам и до последно не се призна за виновен въпреки събраните в 10 тома доказателства срещу него.

Седмици преди убийството Дотков получил информация, че в апартамента на 80-годишния Николай Курдов и жена му Дора Иванова има ценни вещи и доста пари, които дъщеря им Марияна пратила от Италия. Престъпникът скроил план да обере дома, в който живеела и сестрата на Дора - 76-годишната Елка Порожанова. На 21 ноември позвънил по домофонната уредба и се представил за полицай от Първо РПУ. Пенсионерите го пуснали във входа, но не го поканили в апартамента. Той им обяснил, че проверява сигнал, че укриват сирийски бежанец. За достоверност посочил автора на сигнала и адреса му. Накрая обещал да се върне друг ден в работно време, за да оформи протокола от проверката.

Сащисаното семейство решило да провери кой е разпространил неверния слух. Оказало се, че адресът и името на подателя са фалшиви. Когато след 2 дни мнимият полицай отново се появил, Николай Курдов му поискал сметка. Тогава Дотков извадил незаконно притежаван пистолет "Макаров" със заглушител и гръмнал 4 пъти от упор възрастния мъж. Предсмъртният му вик чула балдъзата Елка, която излязла от стаята си и също била разстреляна. След зверството Дотков задигнал 3 мобилни телефона за 110 лв., които видял на масата в хола и опитал да прикрие следите си. Не видял обаче една гилза, забита във вратата, по която криминалистите открили и отпечатък от левия му среден пръст.

Дотков бе осъден да заплати 150 000 лв. кръвнина на съпругата и сестрата на жертвите Дора Иванова. Тя се спасила по чудо, защото била на пазар. При завръщането си открила мъжа и сестра си мъртви в локви кръв. Съдът определи и 120 000 лв. обезщетение на дъщерята на Курдов - Марияна.

"Нищо не е доказано точно. Не съм извършил това, в което ме обвиняват", категоричен бе във финалната си пледоария Васил Дотков. Като свидетел той привика бившата си съпруга Светлана, според която в деня и часа на убийството Васил отишъл да купува лекарства за болното им дете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право