Павликени посреща над 5000 гости със Самодивска ракия и древни обичаи на празника на яйцето

Над 5000 жители и гости се очаква да се стекат на третото издание на Празника на яйцето в Павликени. Фестивалът посветен на кокошия продукт е насрочен за 14 май на площад "Свобода" в центъра на града. Традиционната проява е финансирана с 5000 лв от общинския бюджет, а местна фирма предоставя 4000 лв и 4000 яйца.

В специална шатра изкусната готвачка Елена Божанова ще забърка стотици омлети за гостите. Огромно количество яйца ще бъде използвано за приготвянето на традиционни ястия и за спортни надпревари. Под мотото "Едно яйце - много възможности" ще е фестивалът, който няма аналог в България. Ще бъдат демонстрирани различни занаяти.

За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи ще вложат служителите на читалището, училищата, детските градини в Павликени. В изявите ще се включат общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството.Автентичен домашен селски кът ще бъде оформен от самодейци от село Паскалевец. Там гостите ще бъдат посрещани със специална ракия, която е местен специалитет и е приготвена с билки. Елексирът е с аромат на мед и цветя, а рецептата се предава от поколение на поколение.

Кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти ще съпътстват празничната програма през целия ден. Предвиден е конкурс на кулинарни изделия, приготвени от яйца. Ястията ще бъдат оценявани от жури с председател Иван Звездев. Водещ на празничната музикална програма пък ще е актьорът Христо Гърбов.

Спортни игри ще забавляват гостите по време на празника. Ще бъдат организирани състезания по хвърляне на сурови яйца в цел, спринт, слалом, щафета, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците ще чупят в челата си яйца, едно от които сурово. За най-добрите ще има награди като най-голямата е 3 D яйце, изработено от планински кристал.

Коментари

Задължително поле