Прокуратурата повдигна обвинение на шофьор, убил жена на пешеходна пътека и ранил сестра й в Стара Загора

Окръжна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт срещу Ангел Д., на 51 г. от гр. Стара Загора, за нарушаване на правилата за движение по пътищата, при което е причинена смъртта на едно лице и средна телесна повреда на друго, след това е избягал от местопроизшествието, съобщава пресцентърът на Апелативна прокуратура-Пловдив.

 Деянието е извършено на пешеходна пътека и представлява особено тежко престъпление.
Обвиняемият Ангел Д. е предаден на съд за това, че на 11 февруари 2016 г. в гр. Стара Загора при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген Пасат“, при приближаване към пешеходна пътека не е пропуснал преминаващите по нея и е причинил по непредпазливост смъртта на Недка Ж., на 65 г., и двустепенна средна телесна повреда на сестра й Пенка Г.,на 60 г., след което избягал от местопроизшествието.

Обвиняемият Ангел Д. работил като младши охранител в „Общинско звено охрана и сигурност“ при община-Стара Загора. На 11 февруари 2016 г. към 6,20 часа сутринта тръгнал за дежурство, като се отбил да зареди автомобила си на бензиностанция.

След това продължил и стигнал до кръстовището на ул. „Славянска“ и ул. „Кольо Ганчев“ в гр. Стара Загора, където имало обозначена пешеходна пътека, тип „зебра“.

Ангел Д. управлявал автомобила си със скорост около 55 км/ч. по южната лента за движение. Приближил се към пешеходната пътека. Двете жени се движели по нея една до друга, хванати под ръка. Водачът не спрял, нито намалил скоростта на колата, при което настъпил сблъсък.

Пострадалите били отхвърлени от автомобила по посока на движението му. Недка Ж. паднала на пътната настилка на 6 метра от мястото на удара, а Пенка Г. била носена и отхвърлена на 17 метра.

Водачът продължил движението си по ул. ”Славянска” и отишъл на работа.
В резултат на издирване той е открит от полицията на 26 февруари 2016 г. Според съдебно-медицинската експертиза смъртта на Недка Ж. е настъпила от множество травматични увреждания, а сестра й Пенка Г. е получила фрактури по тялото, довели до трайно затруднение на движението.

Според заключението на техническата експертиза Ангел Д. е могъл да предотврати инцидента, като намали или спре, но не го е направил, нито преди, нито по време на удара, както и след настъпване на произшествието.

Той избягал от местопрестъплението, укрил е автомобила и предприел действия по заличаване на следите, свързващи го с деянието.

 Ангел Д. е изразил съжаление за случилото се е признал за виновен.
Наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 1 март 2016 г.

По делото са били разпитани 21 свидетели, приложени са писмени доказателства, заключения на експертизи и др.

Предстои Окръжен съд-Стара Загора да насрочи съдебно заседание по делото.

Коментари

Задължително поле