Мая Манолова организира среща с Бойко Борисов и българи в чужбина заради изборното законодателство

Омбудсманът Мая Манолова организира среща с премиера Бойко Борисов и българи, живеещи в чужбина заради изборното законодателство, регламентиращо гласуването зад граница, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Това стана ясно днес след разговора на обществения посредник с българи, живеещи в чужбина. Те представили на Манолова петиция от над 6 000 подписа срещу ограничаване правото на вот на българите по света.

По време на разговора била обсъдена и възможността омбудсманът да внесе жалба до Конституционния съд, тъй като според присъстващите представители на българските общности в чужбина новоприетите текстове в Изборния кодекс погазват техни конституционни права, в частност: "Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция".

Представителите на българските общности били категорични, че сред най-големите недостатъци на Изборния кодекс е отпадането на възможността за автоматично образуване на секции в местата, в които вече е имало такива, каквато опция даваха отменените текстове.

„Смятам, че редица текстове от така гласувания наскоро Изборен кодекс са крачка назад от вече извоювани права на гражданите и това не е в полза на демократичния процес. Преди обаче да се възползвам от правомощието си да сезирам КС, ще поискам от Консултативния конституционен съвет, който действа към институцията, да излезе със становище по тях“, подчерта Мая Манолова.

Тя допълни, че ще изчака да види и дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.

Коментари

Задължително поле