Кървав протест на вегани в София

Вегани и вегетарианци от повече от 15 държави ще окупират пешеходната част на столичния булевард „Витоша“ в неделя с протест под мотото „Месото е убийство“. Противниците на месоядството обещават истинско кърваво зрелище за софиянци.

Десетки хора, пакетирани като пилета в тарелки, сервирани в огромни чинии със сос и печащи се на чевермета, ще са само част от шокиращите гледки по улицата. Пърформансът ще включва още „клиенти зомбита“, които ще бъдат окървавени и свирепо ще се опитват да се докопат до „месата“. Викачи, подобно на тези по пазарите, пък ще се надвикват в опит да продадат „стоката си“, разказа пред „Труд“ организаторът на протеста Никола Донев.

Той очаква на мащабното събитие да се съберат повече от 150-200 души. „Протестът е против геноцида, който хората извършват над животните, и се опитва да покаже една различна гледна точка - тази на животните, които биват ежедневно масово изклани за храна“, обясни Никола. По думите му мястото на събитието е именно „Витошка“, за да се привлече вниманието на възможно най-много жители на града и туристи.

За шествието в София ще пристигнат представители на организации и хора от Сърбия, Полша, Чехия, Румъния, Македония, Германия, Франция, Дания, Швеция, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Иран, Грузия, Армения, Израел, Словения, Хърватия и др.

„Денят не е избран случайно. Правим го два дни след Гергьовден, когато по традиция се убиват и ядат агнета, срещу което ние сме против“, обясни още организаторът.

Коментари

Задължително поле