Кралица Елизабет II: След Брекзит правителството ми ще работи Обединеното кралство да запази водещата си роля в международните отношения

Премиерът Борисов свиква Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия

Испанските власти издадоха нова заповед за арест на Карлес Пучдемон

Осъдиха футболист от Сандански за отвличане

Роми нападнаха ученичка на пазара в Благоевград

Земетресение разлюля Южна Гърция Трусът е бил с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер

Министерство на енергетиката провери подготовката на ЕРП Север за зимата

А1 стартира свое мобилно приложение за следене на спортни резултати

Установени са 104 трошки да гният по улиците на Велико Търново Премахнати са общо 7 излезли от употреба возила през тази година

Вижте как минувачи спасиха 4 човека от паднал в реката автомобил (ВИДЕО)

Откриха диво прасе с африканска чума в района на Асеновград

Трима учени спечелиха Нобел за икономика – за облекчаване на глобалната бедност

52 деца с постижения в науката, изкуството и спорта с общински стипендии в Търговище

Шуменец плаши радио с бомба заради сръбска музика

Край на „Бинладенките“: Спират от обръщение банкнотите от 500 евро

Снимка: Pixabay

Европейската централна банка реши да спре печатането на нови банкноти от 500 евро през 2018 година, съобщи БНТ. Това стана нужно след критики, че най-големият номинал от европейската валута често служи за незаконни операции и финансиране на криминални дейности. Срещу изчезването на купюрата се изправят в Германия и Австрия, защото това би било първа стъпка към силно контролирани електронни транзакции.

„Големите номинали са разпространени предимно в страни със силна неформална икономика като Италия“, Гърция или България, отбелязва Федерико Вареза, който е професор по криминология в Оксфорд.

Банкнотите представляват възможност за дискретно пренасяне на огромни суми, пускане в обръщение на мръсни пари от незаконна дейност, улеснение на корупцията, финансиране на криминални деяния, са сред аргументите на противниците на банкнотите от 500 евро. Познати са като „Бинладенките“, всички говорят за тях, но практически никой не ги вижда.

„500 -те евро служат повече за укриване на разни неща, отколкото за закупуването им“, отбеляза находчиво френският финансов министър Мишел Сапен през февруари.

Тези купюри представляват само три на сто от еврото в обръщение, но съставляват 28 процента от общата им стойност, отчита статистиката на Европейската централна банка. Финансовата институция уточни, че днешното решение няма връзка с намаляване на парите в наличност. Банкнотата обаче е предпочитана от спестители за трупане на запаси. Тези хора могат да използват вече следващия по големина номинал от 200 евро, посочва Европейската централна банка.

Съпротивата срещу изчезването на 500-те евро е особено силна в Германия, където повечето хора предпочитат да плащат в кеш. Критики има и срещу преминаването към електронни транзакции, с възможност за наблюдение от властите. Този лагер изтъква още, че организираната престъпност не е глупава, като повечето от нечистите пари се избират безналично чрез подставени компании.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.