Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложената от БСП временна комисия за ремонта на центъра

Николина Ангелкова се срещна с българи във Вашингтон

Няма инструкции за спиране на бригадите в САЩ

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

Увеличават паралелките с немски език във Варна

Искат екстрадиране на мъж от Златарица, обвинен в изнасилване във Франция Нашенецът е в ареста след като бил обявен за международно издирване

Арестуваха двама японци за стрелба срещу представителството на Северна Корея в Токио

Нови обвинения срещу двама служители на предизборния щаб на Доналд Тръмп

Доброволци плетат 5-метрова мартеница в Търново

Камен Плочев е приет в кардиологията на ВМА

Община Велико търново разработи интернет платформа за онлайн търговия между фермери Проектът е на стойност 650 000 евро

Дербито “Фейенорд” – ПСВ пряко по Mtel Sport 1 в неделя

Сър Греъм Уотсън идва в София на форум за бъдещето на управлението

Край на “Бинладенките”: Спират от обръщение банкнотите от 500 евро

Снимка: Pixabay

Европейската централна банка реши да спре печатането на нови банкноти от 500 евро през 2018 година, съобщи БНТ. Това стана нужно след критики, че най-големият номинал от европейската валута често служи за незаконни операции и финансиране на криминални дейности. Срещу изчезването на купюрата се изправят в Германия и Австрия, защото това би било първа стъпка към силно контролирани електронни транзакции.

“Големите номинали са разпространени предимно в страни със силна неформална икономика като Италия”, Гърция или България, отбелязва Федерико Вареза, който е професор по криминология в Оксфорд.

Банкнотите представляват възможност за дискретно пренасяне на огромни суми, пускане в обръщение на мръсни пари от незаконна дейност, улеснение на корупцията, финансиране на криминални деяния, са сред аргументите на противниците на банкнотите от 500 евро. Познати са като “Бинладенките”, всички говорят за тях, но практически никой не ги вижда.

“500 -те евро служат повече за укриване на разни неща, отколкото за закупуването им”, отбеляза находчиво френският финансов министър Мишел Сапен през февруари.

Тези купюри представляват само три на сто от еврото в обръщение, но съставляват 28 процента от общата им стойност, отчита статистиката на Европейската централна банка. Финансовата институция уточни, че днешното решение няма връзка с намаляване на парите в наличност. Банкнотата обаче е предпочитана от спестители за трупане на запаси. Тези хора могат да използват вече следващия по големина номинал от 200 евро, посочва Европейската централна банка.

Съпротивата срещу изчезването на 500-те евро е особено силна в Германия, където повечето хора предпочитат да плащат в кеш. Критики има и срещу преминаването към електронни транзакции, с възможност за наблюдение от властите. Този лагер изтъква още, че организираната престъпност не е глупава, като повечето от нечистите пари се избират безналично чрез подставени компании.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.