Столична община: Няма замърсяване на въздуха в София

Акция „Багер“ в бургаско гето Тежки машини бутнаха 35 незаконни постройки

Възрастна жена получи сърдечен пристъп в Рила, транспортираха я до болница с хеликоптер 

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Чавушоглу: Отношенията на Турция с Европейския съюз започват да се нормализират

В София строят забавачки за 23 млн. лв. Фандъкова откри в „Младост“ най-голямата в столицата детска градина

Внимание! Обирджии нападат туристи в района на Акропола

Румен Петков: ПП АБВ ще сезира и „Морска администрация“ за казуса с нефтонаходището на Галата

България и страните от Вишеградската група с обща позиция в защита на фермерите срещу търговците

В 7 от резервоарите на „Мопанг“ има близо 300 литра гориво Източването ще започне в края на август

КАТ установи близо 4700 нарушения по пътищата за ден, взе над 80 книжки (ВИДЕО)

Постоянен арест за спасител от басейн, обвинен в блудство с деца

Зърнокомбайн изгоря напълно при пожар в Обединение Разследват причините за огъня

Борисов: Не съм доволен от шефката на регистъра, ще има промени до дни

Иззеха 30 000 таблетки екстази, крили ги и под надгробни плочи Общо 11, 400 кг амфетамин е задържан при операцията в Разград

Край на „Бинладенките“: Спират от обръщение банкнотите от 500 евро

Снимка: Pixabay

Европейската централна банка реши да спре печатането на нови банкноти от 500 евро през 2018 година, съобщи БНТ. Това стана нужно след критики, че най-големият номинал от европейската валута често служи за незаконни операции и финансиране на криминални дейности. Срещу изчезването на купюрата се изправят в Германия и Австрия, защото това би било първа стъпка към силно контролирани електронни транзакции.

„Големите номинали са разпространени предимно в страни със силна неформална икономика като Италия“, Гърция или България, отбелязва Федерико Вареза, който е професор по криминология в Оксфорд.

Банкнотите представляват възможност за дискретно пренасяне на огромни суми, пускане в обръщение на мръсни пари от незаконна дейност, улеснение на корупцията, финансиране на криминални деяния, са сред аргументите на противниците на банкнотите от 500 евро. Познати са като „Бинладенките“, всички говорят за тях, но практически никой не ги вижда.

„500 -те евро служат повече за укриване на разни неща, отколкото за закупуването им“, отбеляза находчиво френският финансов министър Мишел Сапен през февруари.

Тези купюри представляват само три на сто от еврото в обръщение, но съставляват 28 процента от общата им стойност, отчита статистиката на Европейската централна банка. Финансовата институция уточни, че днешното решение няма връзка с намаляване на парите в наличност. Банкнотата обаче е предпочитана от спестители за трупане на запаси. Тези хора могат да използват вече следващия по големина номинал от 200 евро, посочва Европейската централна банка.

Съпротивата срещу изчезването на 500-те евро е особено силна в Германия, където повечето хора предпочитат да плащат в кеш. Критики има и срещу преминаването към електронни транзакции, с възможност за наблюдение от властите. Този лагер изтъква още, че организираната престъпност не е глупава, като повечето от нечистите пари се избират безналично чрез подставени компании.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.