Баща отвлече 3-месечния си син в Лом

Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Жена даде 4400 лева на телефонни измамници за ваксина за дъщеря си

11 бойци са убити при израелските въздушни удари в Сирия

34-годишен хасковлия без книжка блъсна дете на пешеходна пътека

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава Няколко признака за предстоящия глобален спад

Rolls-Royce с рекордни продажби Британската компания изпрати най-успешната си година

Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Проф. Кантарджиев: Всяка година смъртните случаи у нас са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа

Германия ограничава до 130 км/ч скоростта по магистралите си от 2023 г.

Облачно време днес

Шофьор на автобус издъхна зад волана, блъскайки се в две коли в Бургас

Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Какво да работят общинските съветници, забраните са прекалени Те са публични фигури и не трябва да използват големите пари и активи, които контролират

Как са измислени ирландските танци?

Край на „Бинладенките“: Спират от обръщение банкнотите от 500 евро

Снимка: Pixabay

Европейската централна банка реши да спре печатането на нови банкноти от 500 евро през 2018 година, съобщи БНТ. Това стана нужно след критики, че най-големият номинал от европейската валута често служи за незаконни операции и финансиране на криминални дейности. Срещу изчезването на купюрата се изправят в Германия и Австрия, защото това би било първа стъпка към силно контролирани електронни транзакции.

„Големите номинали са разпространени предимно в страни със силна неформална икономика като Италия“, Гърция или България, отбелязва Федерико Вареза, който е професор по криминология в Оксфорд.

Банкнотите представляват възможност за дискретно пренасяне на огромни суми, пускане в обръщение на мръсни пари от незаконна дейност, улеснение на корупцията, финансиране на криминални деяния, са сред аргументите на противниците на банкнотите от 500 евро. Познати са като „Бинладенките“, всички говорят за тях, но практически никой не ги вижда.

„500 -те евро служат повече за укриване на разни неща, отколкото за закупуването им“, отбеляза находчиво френският финансов министър Мишел Сапен през февруари.

Тези купюри представляват само три на сто от еврото в обръщение, но съставляват 28 процента от общата им стойност, отчита статистиката на Европейската централна банка. Финансовата институция уточни, че днешното решение няма връзка с намаляване на парите в наличност. Банкнотата обаче е предпочитана от спестители за трупане на запаси. Тези хора могат да използват вече следващия по големина номинал от 200 евро, посочва Европейската централна банка.

Съпротивата срещу изчезването на 500-те евро е особено силна в Германия, където повечето хора предпочитат да плащат в кеш. Критики има и срещу преминаването към електронни транзакции, с възможност за наблюдение от властите. Този лагер изтъква още, че организираната престъпност не е глупава, като повечето от нечистите пари се избират безналично чрез подставени компании.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.