Радан Кънев: България трябва да има независима съдебна система и прокурор

„Борбата с корупцията не е работа на министрите и премиера, България трябва да има независима съдебна система и прокурор, а не да седнат с премиера на едно диванче и да избират кой да ударят и кой да не ударят. Когато се създаде един такъв дует, той слага и чадъра върху корупцията”, заяви Радан Кънев пред БТВ.

„Посоката да ударим корупцията, ако е истинска цел, се прави както е в Румъния и постига ефекти като в Румъния”, смята лидерът на ДСБ.

„Вчера проведохме серия от срещи в Европейската комисия и всеобщата оценка е, че основна пречка за страната ни са липсата на върховенство на закона, липсата на здрави регулатори и липсата на здрави институции”, допълни Кънев.

„Борисов много правилно разбира, че ГЕРБ е уязвим заради липсата на реформи”, твърди Кънев. Според него разломът се е случил около съдебната и административните реформи, както и около избирателните права на българите в чужбина.

„Парадоксът е, че ГЕРБ, АБВ и БСП нямат различни възгледи, не случайно бяха на едно мнение по време на гласуването на Изборния кодекс. Те си представят политиката като начин някакви хора да си ги превърнеш във фаодални, да ги задължиш да ти гласуват”, каза Кънев.

По повод изказвания, че ДСБ е в тайна коалиция с ДПС и БСП, която цели да свали кабинета "Борисов 2", Радан Кънев заяви, че това са глупости. „Аз, за разлика от Борисов, не забранявам да се споменава неговото име пред мен. Той преди 2 седмици обясняваше, че ние сме си в управлението, сега ни прати при БСП и ДПС – това е несериозно и не си струва да се коментира”, категоричен е той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини