Масов мор на пчели в Балчишко, щетите надхвърлят 500 000 лв.

Невиждан досега у нас мор на пчели е регистриран в Балчишко, алармира председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов.

От 2 май насам в селата Соколово, Сенокос, Ляхово и Храброво са погинали близо 3000 пчелни семейства. "Всяка година има подобни случаи, но досега не сме регистрирали такова огромно бедствие, което лишава от поминък десетки фамилии", обясни пред "Труд" Куменов. Според него щетите надхвърлят половин милион лева, тъй като едно пчелно семейство струва между 180 и 200 лв.

Виновникът за мора е неизвестен засега арендатор, пръскал земеделски площи с неразрешени препарати или в забранения часови пояс от 11 до 19 ч, категоричен бе Куменов. "Ако бъде установен, ще плаща глоба до 5000 лв., но това става трудно. У нас няма лаборатория, проби се пращат в Германия, а част от препаратите се разграждат за 2-3 дни", каза той и даде за пример миналогодишен случай в същия регион. Тогава след събиране на отровен нектар умрели 1000 пчелни семейства, а виновникът така и не бил разкрит.

През последния месец пък по идентичен начин били отровени 650 кошера в търновското с. Каранци. "На практика нашият бранш е абсолютно незащитен, зависим от добрата воля на земеделците. Държавата с нищо не ни насърчава, не получаваме субсидии. Страдаме много и от кражби на кошери, срещу които у нас не се правят застраховки", коментира председателят на Федерацията на българските пчелари.

Засегнатите стопани от Балчишко са подали сигнали в Областната дирекция "Земеделие" и полицията в Добрич, които тепърва ще разследват масовия мор.

Коментари

Задължително поле