Изправят на съд майка, убила син с брадва

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Горица Б.Г. от гр. Добринище , която уби с 5 удара с брадва в главата осиновения си син.

Срещу нея е повдигнато обвинение за убийство по чл.116, ал. 1, т. 6, пр. 3 вр. с чл. 115 от Наказателния кодекс.

Жестокото престъпление стана на 6 август 2014 година. За пореден път Йордан, 42 годишен се прибрал пиян. Майка му спяла по това време, но той я събудил с бутане, удари и псуване, както и със заплахата,че ще я убие. Жената се изправила и се опитала да излезе от стаята, като двамата се сблъскали около вратата и при стъпалата, водещи към стаята. Под въздействие на голямо количество изпит алкохол Йордан паднал. В този момент обвиняемата излязла от къщата и взела брадва, след което се върнала в къщата, където все още лежал синът й. С острието на брадвата Горица нанесла най-малко пет директни и коси удара по главата и лицето вдясно на сина й. Йордан починал на място.

След като убила сина си , Горица Г. измила брадвата и я върнала на обичайното й място при входната врата. Съблякла нощницата, изпрала я и я окачила да съхне. Жената се измила и с въжен парцал забърсала част от кръвта на убития, след което си облякла дрехите, излязла пред дома и седнала на бордюра. В това време покрай нея минал приятелят на сина й – Ц.К. Запитана от него какво прави, обвиняемата отвърнала, че синът й паднал. Свидетелят К. влязъл в къщата, за да окаже евентуална помощ, но се натъкнал на окървавеното тяло на приятеля си, след което незабавно се обадил на телефон 112. През това време обвиняемата Г. стояла безучастна отстрани без да показва емоции. В хода на започналите процесуално следствени действия и оперативно – издирвателни мероприятия жената признала авторството на деянието, като тези нейни самопризнания били закрепени пред съдия.

От заключението на комплексната съдебно – психиатрична-психологична експертиза се установява, че обвиняемата Горица Г. към датата на извършване на инкриминираното деяние разбирала свойството и значението на действията си. В същото време били констатирани изначалните й дисхармонични личностни особености, регистрирания начален психоорганичен синдром, предходни негативни взаимоотношения и конфликтни ситуации със сина й и актуалната ситуация на провокация от негова страна. Към момента на извършване на деянието обвиняемата е разгърнала сложна афективна реакция, която обаче не покрива параметрите на категорията „физиологичен афект“, съобщиха от прокуратурата.

Убийството било извършено с особена жестокост, чрез нанасяне на многократно, последователно, систематично и непосредствено един след друг удари в областта на главата. Обвиняемата е демонстрирала изключителни по интензитет ярост, коравосърдечие, свирепост и отмъстителност, характеризиращи я като жесток човек. Смекчаващо вината обстоятелство са чистото съдебно минало, напредналата възраст на обвиняемата, влошеното здравословно състояние на същата, както и причинявания й системен тормоз от страна на пострадалия.

Жената е била подложена от години на огромен терор и тормоз от алкохолизирания Йордан, който нищо не работел. Той постоянно я биел, събличал я гола и я изкарвал навън, гонел я от домът и.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право