Почина Александър Владков, бивш генерален директор на БНР

Почина бившият генерален директор на Българското национално радио Александър Владков. Това съобщиха за "Хоризонт“ негови близки.

Александър Владков е роден през 1936 г. в София, завършва известната езикова гимназия в Ловеч през 1954 г., а след това и немска филология в СУ.

През 1961 г. започва работа в БНР като сътрудник, а по-късно и като редактор в немска редакция на "Предавания за чужбина". След няколко години като водещ на информационната програма "Хоризонт" през 1979 г. става неин директор. От 1984 г. до 1988 г. е кореспондент на БТА в Бон, а след завръщането му в България през 1990 г. парламентът го избира за генерален директор на БНР . Остава на този пост до 1992 г., когато като президент на Международната организация за телевизия и радио ОИРТ подписва договора за присъединяването на БНР и БНТ към Европейския съюз за радио и телевизия EBU и е избран за вицепрезидент на организацията.
След като подава оставка като генерален директор на Радиото, се завръща като водещ в програма "Хоризонт" и по-късно като кореспондент на БНР в Германия. До пенсионирането си през 1997 г. е водещ на обзорното предаване "Нещо повече".
Поклон пред паметта му.

Поклонението е на 7 май от 13 ч. в храма "Свети Седмочисленици".

Коментари

Задължително поле