Няма забавяне с документите на болни деца, уверява здравното министерство

Министерството на здравеопазването чрез своя пресцентър отрече, че има забяване на придвижването на документи на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина.

Министърът на здравеопазването Петър Москов подписа формуляр S2, с който държавата поема финансирането на лечението в чужбина на пациент до 18г., което не се заплаща от НЗОК. Още 4 формуляра S2 за лечение в чужбина на деца със заболявания, които се финансират от НЗОК, но не могат да се извършат в България, бяха подписани днес от управителя на НЗОК Глинка Комитов. И петте заявления са подадени вчера, уточниха от пресслужбата на МЗ.

Създадена е необходимата организация за обработване в спешен порядък на заявления за лечение на деца в чужбина, нуждаещи се от подписа на министъра на здравеопазването или управителя на НЗОК за формуляр S2.

Според нормативните актове, съобразени с директивите на ЕС, формулярът S2 се подписва от управителя на НЗОК и от министъра на здравеопазването.

През последните дни представители на родителски организации и експерти изразиха сериозно притеснение, че след показната акция във Фонда за лечение на деца е настъпил хаос, в резултат на който ще пострада лечението на тези, които чакат за медицинска помощ в чужбина.

Коментари

Задължително поле