Бойко Борисов пред АФП: Европейската солидарност не може да бъде еднопосочна

България призова останалите страни от Източна Европа, които се обявиха против плана на Европейската комисия за разпределяне на бежанците, към по-голяма солидарност, като същевременно потвърди ангажимента си да приеме толкова бежанци, колкото се предвижда за страната според квотната система за разпределяне, предаде Франс прес.

В интервю за агенцията премиерът Бойко Борисов подчертава, че солидарността не може да бъде еднопосочна за държавите, които като България разчитат на европейската солидарност в областта на структурните фондове.

България е щастлива, когато се дават пари за развитието на най-бедните страни в ЕС, но в замяна, когато най-богатите страни имат проблем, защото миграционният поток се насочва към тях, ние също трябва да проявим солидарност и взаимопомощ, изтъкна министър-председателят.

Бежанската криза извади на бял свят разногласия между страните от Западна Европа, искащи квотно разпределение на търсещите убежище сред всички страни членки, и няколко държави от Централна Европа като Унгария, Словакия и Полша, които отхвърлят този механизъм, приет през есента на 2015 г., припомня агенцията.

България се отличава от тези бивши страни от комунистическия блок, като изтъква, че има волята да изпълни своята част от договора.

Според квотната система България трябва да приеме 1200 мигранти.

Дали са 1200 или даже 2000, ние поехме ангажимента да ги приемем, увери премиерът Борисов, който прогнозира обаче значителна трудност: бежанците искат да отидат в Австрия или други страни, те не искат да останат в България, най-бедната европейска страна, посочва АФП.

Във връзка с опасенията на България, че ще се превърне в голям транзитен маршрут за мигрантите след като беше затворен маршрутът през Западните Балкани, премиерът заяви, че на този етап няма индикации за нарастване на миграционния натиск.

Борисов подчерта, че България охранява много добре границите на Шенгенската зона, макар да не е приета в нея, и изрази съжаление, че страната все още е вън от Шенген.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини