Кръв и гняв в Раднево (обзор)

Протестите продължават трети ден

„Чашата преля. Търпим безобразията на Сурай и групата цигани около него най-малко от три години насам. Той е лихвар, държи незаконно два магазина, нищо чудно да продава и наркотици, търгува с изборите в махалата и политиците го закрилят. Дерибейства както си иска.“ Това заявиха пред „Труд“ жители на Раднево, който от три дни насам е арена на протести и сблъсъци между граждани и полиция.

Искрата пламна навръх Светли понеделник, когато мургави бандити пребиха зверски с тръби и бухалки трима млади мъже от българската част на града.

„Проблемите се създават от една фамилия, която трябва да бъде наказана, останалите роми не трябва да се превръщат в заложници на виновниците на ескалиралото напрежение”, заяви Теньо Тенев, радневският кмет от ГЕРБ. Той отговори сдържано на репортерските въпроси за Сурай.

„Кметът Тенев дължи отговор на въпроса познава ли гореспоменатия и дали го е ползвал по време на избори“, заяви по Нова тв лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. По негова информация Сурай в последните години се явявал като представител на ДПС в града, но не отказвал съдействие и на други партии, силни на деня.

Протестите ще продължат, докато Сурай и бандата му не получат строги присъди и не бъдат разрушени незаконните ромски постройки, заявиха активисти.

Кметът призова съгражданите си да протестират мирно. При бунта им срещу беззаконието в сряда вечер се стигна до бой между служители на реда и граждани. Пострадаха шестима цивилни и трима полицаи. Жандармерията едва удържа стотиците разгневени хора, които напираха за саморазправа в циганското гето. Изплашени, повечето цигани избягаха още по светло оттам.

„Какво атакувахме ние? Празната циганска махала ли? Нашата цел е да ни чуят, а не да се саморазправяме. Но се явиха хора между нас - някои с маски, които не знаят какво правят! Защо не се показаха тези, които създадоха чувство за безнаказаност у шепа неграмотни цигани, които да държат в страх и нас, и свои? Ние се бием с полицаите, а онези, които ни докараха дотук, си гледат кефа! Какво са виновни момчетата с униформите, който са пратени от някой малоумник да пазят една празна махала?!“ - написа във ФБ един от протестиращите в първите редици.

От МВР пък съобщиха, че "за проявена агресия" при протеста в сряда са задържани двама мъже, срещу които са образувани бързи производства. Освен това петима непълнолетни са заведени в полицията и са предадени с предупредителни протоколи на родителите им.

Оставиха в ареста ромите биячи

Окръжният съд в Стара Загора остави в ареста четиримата роми, които зверски пребиха трима млади мъже и с това предизвикаха бунтовете в Раднево.

Калчо Иванов-Сурай (39 г.), синът му Стефан Иванов (19 г.), братовчедите му Антон Иванов (22 г.) и Динко Асенов (23 г.) са обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди. Пред съда четиримата поискаха да излязат от ареста. Прокурор Митко Игнатов заяви, че ако обвиняемите са на свобода, има опасност да се укрият.

Разследването установило, че на 2 май е възникнало спречкване за отнето предимство между Стефан Иванов и местен жител. После ромът се оплакал на баща си Калчо и заедно с братовчедите си започнали да издирват с автомобил опонента и приятелите му. Открили ги в центъра на Раднево, близо до фитнес зала. Ромите им се нахвърлили с бухалки, пръти и други предмети. Нападнатият Живко Жеков е наръган с нож. Острието засегнало белия му дроб, има и рани от удари с бухалки. Приятелят му Цветлин е със счупен череп и други травми по тялото. Третият пребит Георги Николов е с мозъчно сътресение и много рани.
Ако бъдат признати за виновни, ромите ги заплашват от 15 до 20 г. или доживотен затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини