Секта заставя поклонниците си да раждат вкъщи

Сектата „Анастасия“ заставя поклонниците си да раждат вкъщи, сигнализират пред „Труд“ специалисти по вероизповедание.

Преди 3 дни стана ясно, че новородено от пловдивското село Иван Вазово е починало след раждане в домашни условия без лекар. Малко по-късно излезе информация, че родителите на детето са последователи на сектата „Анастасия“.

„Те се свързват със зелени движения, превземат села в Родопите и се изолират от другия свят. Водачите на тези секти ги приучват да живеят природосъобразно, но стават трагедии“, обясни пред „Труд“ проф. Иван Желев. Последователите на това движение не ходят на лекар, не общуват с хора извън сектата, а жените раждат сами в домашни условия.

„Тази практика е изключително опасна. Детеродният процес започва непредвидено дори за лекарите. Винаги може да има изненади и проблеми“, заяви пред вестника акушер-гинекологът д-р Мария Янкова. Лекарката обясни, че често след раждане в домашни условия бебетата умират, а при майките има усложнения, тъй като не могат да извадят сами плацентата и получават инфекции и кръвоизливи.

„Има скандинавски страни, в които тази практика е установена. Там пред дома винаги чака екип от лекар и акушер, който да реагира веднага при усложнения. В България обаче няма условия за подобно нещо, затова е добре да се избягва раждането вкъщи, тъй като, ако има усложнение, ще трябва да се разчита на Спешна помощ “, добави д-р Янкова.

Коментари

Задължително поле