Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Григор събира отбора рано в Австралия

Близо 1,4 млн. лв. трябва да върнат петима собственици на къщи за гости в Търновско До момента в страната са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лева

Кола блъсна 3-годишно дете в Разлог, изскочило внезапно на пътя

Секта заставя поклонниците си да раждат вкъщи

Сектата „Анастасия“ заставя поклонниците си да раждат вкъщи, сигнализират пред „Труд“ специалисти по вероизповедание.

Преди 3 дни стана ясно, че новородено от пловдивското село Иван Вазово е починало след раждане в домашни условия без лекар. Малко по-късно излезе информация, че родителите на детето са последователи на сектата „Анастасия“.

„Те се свързват със зелени движения, превземат села в Родопите и се изолират от другия свят. Водачите на тези секти ги приучват да живеят природосъобразно, но стават трагедии“, обясни пред „Труд“ проф. Иван Желев. Последователите на това движение не ходят на лекар, не общуват с хора извън сектата, а жените раждат сами в домашни условия.

„Тази практика е изключително опасна. Детеродният процес започва непредвидено дори за лекарите. Винаги може да има изненади и проблеми“, заяви пред вестника акушер-гинекологът д-р Мария Янкова. Лекарката обясни, че често след раждане в домашни условия бебетата умират, а при майките има усложнения, тъй като не могат да извадят сами плацентата и получават инфекции и кръвоизливи.

„Има скандинавски страни, в които тази практика е установена. Там пред дома винаги чака екип от лекар и акушер, който да реагира веднага при усложнения. В България обаче няма условия за подобно нещо, затова е добре да се избягва раждането вкъщи, тъй като, ако има усложнение, ще трябва да се разчита на Спешна помощ “, добави д-р Янкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.