Борисов готов за нови промени в Изборния кодекс

Премиерът Бойко Борисов обяви, че всичко зависи от Патриотичния фронт и Валери Симеонов.

Да се запази старото положение за гласуването на българите в чужбина – тази позиция зае премиерът Бойко Борисов при срещата си с представители на организации на живеещите зад граница. Разговорът бе иницииран от националния омбудсман Мая Манолова, която също отиде в сградата на Министерския съвет.

Въпреки позицията си Борисов заявил, че всичко зависи от парламентарната група на Патриотичния фронт. Именно по инициатива на депутатите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов разкриването на секции в чужбина бе ограничено. Извън страните от ЕС българите зад граница ще могат да гласуват в посолствата и консулствата на страната ни.

Министър-председателят обяснил, че Изборният кодекс отново може да бъде променен и ПГ на ГЕРБ ще съдейства за това (виж карето), но всичко зависело от ПФ, обясниха пред „Труд“ участници в срещата. Борисов казал, че вина за ситуацията има и ДСБ, които излязоха в опозиция, а точно Радан Кънев настоял за включването на патриотите в управляващата коалиция.

По-късно през деня разговор с представителите на българите в чужбина имаше и Валери Симеонов. Той обяви, че формацията няма да отстъпи.

„От подкрепата ни за това правителство зависи на първо място бъдещето на българите в България. Така че няма изгледи да отстъпим“, заяви пред „Труд“ Валери Симеонов.

Другият съпредседател на ПФ – Красимир Каракачанов бе категоричен, че не трябва да „се дава заден ход“ за промените в Кодекса.

Представителите на сънародниците ни зад граница обявиха след двете срещи, че са доволни от проведените разговори. Те изразиха надежда, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето над корекциите в нормативния акт и той ще бъде върнат за ново разглеждане в Народното събрание.

Има два варианта за корекции

Две възможности за нови промени в Изборния кодекс са възможни, обясни пред „Труд“ председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

Той припомни, че изборния кодекс още не е обнародван в Държавен вестник, тъй като се очаква решението на президента Росен Плевнелиев дали ще има вето.

„Ако държавният глава върне закона, ще можем да внесен новите текстове“, каза Кирилов.

В другия случай – ако Плевнелиев пусне нормативния акт, ще се тръгне към нови корекции.

Данаил Кирилов обяви, че при консенсус при управляващите и подкрепящите ги те могат да бъдат одобрени за 2 седмици.

Според шефът на правната комисия по-вероятно е да се стигне до втората възможност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика