Проф. Георг Краев: Гергьовден е изключително древен празник, в него се преплитат матриархални празници в честта на Великата Богиня – майка

Снимка: Архив

"Гергьовден е изключително древен празник, в него се преплитат матриархатни празници в честа на Великата Богиня – майка." Това каза професорът по фолклорни изкуства и преподавател в Нов български университет Георг Краев, в интервю за Агенция „Фокус” за това какви корени има празникът Гергьовден, и какви народни вярвания и ритуали се спазват на този ден.

"Един много интересен пласт в този празник е християнският, където свети Георги е хем овчар, хем воин боец. Всъщност затова и до ден днешен на 6 май празнува и Българската армия", каза проф. Краев. Той обяснява още, че легендата за победата на св. Георги над ламята символизира победата на доброто над злото.

Тази приказка е изключително древна и разкрива архаичните представи на българите за това как овчарят, който ние днес смятаме общо взето за неук човек, е посредникът между онези страшните и нашият белия свят. Същият този овчар, затова става и боен, защото умее да пази земята си от зли сили, добави проф. Краев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини