Цветанов: Първи подписахме реадмисионен договор с Турция, от взаимен интерес е да има ефект

Реадмисионният договор между България и Турция е вече в сила, за което трябва да поздравим правителството и в частност министър Румяна Бъчварова, защото заедно със своя турски колега положиха подписите си под него преди два дни. Ние сме първата европейска държава, която подписа този реадмисионен договор и смятам, че това трябва да бъде оценено, защото след финализирането на преговорите между ЕС и Турция нещата вече изглеждат по-спокойни и бежанският поток е доста по-ограничен. Така председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов коментира пред журналисти в Златоград проблема с бежанския поток към България, съобщиха от пресцентъра на партията, предаде "Фокус".

Цветанов припомни, че Европейският съюз е осигурил 3 млрд. евро с възможност за отпускане на още 3 милиарда за тези 2 700 000 бежанци в Турция, за да останат там до приключване на конфликта в Близкия Изток и после да се върнат по родните си места.

На журналистически въпрос дали очаква миграционният поток да се увеличи със затопляне на времето, Цветанов отговори, че с ангажиментите, които Турция е поела към ЕС, е налице взаимен интерес споразумението да даде ефект. „Това ще бъде знак както за доверие на ЕС към Турция, така също на Турция към ЕС“, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

Коментари

Задължително поле