Премиерът Борисов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа

Откриха 42 кг сух канабис при мащабна специализирана операция във Видинско

Полиция нахлу в Държавното горско стопанство в Търново

Българска преводачка с награда от съюза на гръцките писатели в Гърция

Джъстин Трюдо запази властта в Канада, но ще управлява с малцинство

Акциите на Боинг се сринаха след нови проблеми със 737 МАX

II. Специална прогноза за вота на астролога Алена за “Труд”

32-годишен нападна медик от Спешна помощ в Петрич

Фейсбук обяви мерки срещу манипулативните и филшивите новини

Проф. Иван Илчев: Комисията с Македония зацикли отново около Гоце Делчев След решението за предсрочни избори в Скопие, бъдещето й не е светло, каза историкът

Арестуваха двама, карали много пияни

Какви са резултатите от проведената акция „Ден без псувни”?

Настаняват изоставеното в Петрич бебе в приемно семейство

ООН: До 2050 г. България ще загуби четвърт от населението си

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Цветан Цветанов: Президентът е прав в много от мотивите за вето

Според председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов президентът е прав в много отношения да наложи вето на Изборния кодекс, съобщава БНТ.

Той твърди, че народните представители трябва да се съобразят с решението на президента, тъй като наложеното вето е негово конституционно право.

Цветанов допълни, че ГЕРБ винаги е била зад равноправното гласуване на българите в чужбина. Той заяви, че след наложеното вето трябва да има политически консултации между парламентарните групи, „за да има действително толкова гласове, които могат да променят сегашното състояние, което беше гласувано“.

Според него партията е направила множество компромиси, с цел да се запази стабилността в държавата и да се разчита на парламентарна подкрепа, която да гарантира и стабилността на правителството и допълни, че позицията в ГЕРБ винаги е била да не се променят изборните правила, но промените са се наложили след проведения референдум за електронното правителство.

„Затова гласувахме заедно с Патриотичния фронт, водиха се много тежки разговори и както всички парламентарно представени групи направиха съответните отстъпки, ПФ направи немалко компромиси, както със задължителното гласуване, така и с гласуването за българите, живеещи в чужбина“, смята Цветанов.

„Не се нуждаем от противопоставяне, затова нека се обединим около неща, които могат да ни консолидират и да покажем, че България е стабилна и действително е един остров на стабилността в региона, в който живеем“, допълни той.

Той коментира, че от Реформаторския блок не са били много коректни в цялостната политика, която се води през последната година и половина. „Ако не беше противоречивото мнение на някои представители от РБ, мисля, че днес нямаше да говорим за тези промени, които се налагат като вето от президента“, предполага Цветанов.

„Нека да поздравим и правителството в лицето на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която подписа реадмисионния договор с турския си колега само преди два дни“, посочи Цветанов.

По негови думи ние сме първата европейска държава, която подписва този реадмисионен договор и „това също трябва да бъде оценено“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.