Кризисен щаб за блокираните в Гърция българи заради стачката

Сформиран е кризисен щаб в българското посолство в Атина и в консулството ни в Солун във връзка с блокираните ни съграждани заради стачката на най-големите профсъюзи в Република Гърция, съобщиха от МВнР.

В резултат на стачката, засягаща морския транспорт в страната, има сигнали за блокирани български граждани на няколко гръцки острова. Съгласно постъпващата информация, най-тежко е положението на остров Керкира, където има близо 10 автобуса с български граждани, които не могат да напуснат острова.

Днес българското посолство проведе разговори с отдела за борба с кризите на гръцкото външно министерство и с министерството на търговския флот, които уведомиха следното:

- Възможно е стачните действия на работещите в морския транспорт да бъдат прекратени в неделя, 8 май, вечерта, с 24 часа по-рано от първоначално обявеното;

- Дотогава единствената възможност за българските граждани да напуснат гръцките острови, е да използват самолетен транспорт, където има такъв. Гръцките власти са предприели действия за увеличаване на полетите от острови към Атина и Солун.

Българските граждани могат да се свържат със задграничните ни представителства в Гърция на следните телефони:

Посолство на Република България в Атина

Тел.: +30 6937 096 220

Генерално консулство на Република България в Солун

Тел.: +30 6973330133

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини