Кметът на община Хайредин: Кризата около язовир „Рогозен“ е овладяна

Снимка: Архив

Кметът на община Хайредин Тодор Алексиев съобщи, че кризата около язовир „Рогозен“ е овладяна, след като там и в община Мизия бе обявено частично бедствено положение, съобщава БНР, цитирано от "Фокус".

Кметът бе категоричен, че се взимат всички необходими мерки.

"Горе-долу в рамките на деня, мисля че ще приключи цялата история. Но, от това, което ние вчера направихме, по-скоро превантивно като мерки,така че не е нещо страшно, застрашаващо живота на хората. Просто взехме превантивни мерки, за да не се получи втори инцидент, както стана 2014 година.

Преливникът на един от двата язовира, с които разполага общината, по-големият язовир, получи се канал вътре в него, който е от порядъка на 100-120-130 метра, и оттам се получи по-голямо изливане на вода. И понеже язовирите са скачени като каскади, следващият язовир рискувахме да му изпрати малко повече вода. Но имахме добра координация от институциите. Реагираха бързо в рамките на деня и нощта. И сега в момента работят, позасипаха канала.

Няма нищо страшно, засега. Превантивно евакуирахме десетина къщи от село Бързина и десетина къщи от село Ботево. Засега всичко е нормално. Не мисля, че има някакъв проблем. Доколкото може да се борим с природата, на този етап всичко е нормално", каза още Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини