Меглена Кунева: Реформаторският блок ще се събере във вторник, за да обсъди ветото на президента

Реформаторският блок ще се събере във вторник, за да обсъди бъдещите си действия след ветото на президента върху част от Изборния кодекс, заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред БНР.

Тя уточни, че в тази връзка РБ си поставя две цели: "От една страна, да се създаде закон, който е за България, а не за партиите. Това е изборният ни закон. От друга страна, да се даде възможност за стабилно и устойчиво управление.

Това не може да се реши, без мнозинството да се консолидира около една теза, която да отговори на изразените притеснения, от страна на президента. И това трябва да стане в същия формат, в който се взеха до тук решенията."

Също във вторник решение по президентското вето трябва да вземе и парламентарната група на ГЕРБ. По думите на премиера Борисов, след ветото ГЕРБ е поставена пред изключително сложна ситуация с риск за мнозинството и стабилността на правителството.

"Народът е казал: „Искаме да намерите начин и затова сме избрали толкова много и различни партии – за да може всеки да представи възгледа си и да даде национален консенсус“. По-добри условия за национален консенсус, колкото и парадоксално да изглежда това при многото партии, едва ли можем да си представим. Да, трудно постижим е, но с високата степен на представителност това би било факт", заяви Кунева.

Според Кунева е необходимо да се въведе електронно гласуване, за да може всички български граждани да упражнят правото си на вот.

"Зад реториката на секциите в чужбина, в европейска държава или извън рамките на Европейския съюз, се провижда броят на гласувалите в Турция. Така, че това не се крие. Но, когато говорим за принципни текстове и държавна политика, трябва да си даваме сметка, каква е общата национална визия.

Искаме или не искаме хора, които са български граждани, все повече да ги приобщаваме към отговорното взимане на решение за бъдещето на страната и нейното управление?! Това ще се случи единствено, когато имаме електронно гласуване, или някакъв друг технически способ", заяви тя.

Меглена Кунева смята, че участието на Реформаторския блок в президентските избори е важна крачка „не само като автоимунна мярка“, тъй като дава възможност да се представи цялостна визия за бъдещето на държавата. Разговорът за кандидат трябва да е „много отворен“, заяви Кунева и подчерта, че не визира конкретен човек.

Тя заяви, че приемането на Антикорупционният закон е един ангажимент на хората с власт да кажат „проверете първо нас, ние ще сме обект на по-голяма проверка, защото знаем, че вие сте дали повече власт в ръцете ни“. Министърът на образованието обеща да бъде „абсолютно безмилостна“ към тези, които се опитат да препишат на матурите, защото това е „лош старт в живота“ и вид „корупция , макар и от друг характер“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика