Преобразяват музея в Монтана по „Красива България”

Експозиционната зала на Историческия музей в Монтана ще бъде основно ремонтирана със средства на програма „Красива България” и общината, съобщи кметът Златко Живков. Сградата е една от 25-те обществени сгради в центъра на областния град, които общината поддържа. В обновяването й ще бъдат инвестирани близо 300 хиляди лева.

Местната управа осигурява 200 000 лева, а програма „Красива България” – 100 000 лева. Строителите ще извършат ремонт на покрива и отоплителната система, подмяна на дограмите, топлоизолация, поставяне на гранитни плочи на фасадата, нови В и К и ел. инсталациите и системаза видео наблюдение.

„На практика след четири месеца ще имаме една нова и красива експозиционна зала”, заяви градоначалникът. По проекта ще бъдат наети и обучени за строители 15 безработни. За подготовката им са осигурени 10 800 лева.

Историческият музей в Монтана е създаден през 1973 г. като музей на Септемврийското въстание през 1923 г., но по-късно започва да събира и свидетелства за живота в Северозапада от древността до наши дни. Днес музеят притежава над 50 000 експоната, сред които 100 каменни надписи, копие на Якимовското съкровище, римски бижута, монетни находки, антични оръжия и колекции от стари икони и чипровски килими.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони