Проучване сочи, че всеки трети българин в Австрия би се върнал у дома, ако получава заплата от 1500 лева

Всеки трети българин в Австрия би се върнал в родината си, ако заработва 1500 лева месечно показва проучване, проведено сред 169 граждани на България, които се обучават или имат завършено образование в Австрия, съобщава македонското електронно издание „Фактор“, цитирано от "Фокус".

Проведена е анкета от Службата за трудовите и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към дипломатическото представителство на България във Виена и със сътрудничеството на местната организация на българските студенти.

Резултатите показват, че всеки трети български студент би се върнал в родната си страна, ако получава за месец заплата между 1500-2000 лв., а 19 % от респондентите настояват и за заплащане над 3000 лв.

Около 10 % от българите, които следват в Австрия, не обмислят възможността за връщане. Същевременно обаче по-малко от 28 % от тях работят в Австрия, а 30 % са без работа.

Около 72 % от анкетираните са заминали за централноевропейската държава след завършване на средно образование в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини