Борисов: Разчитам на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрацията, правата на хората , ще избера правата на хората, но надявам се във вторник да намерим разумен изход от тази тема. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в котелското село Ябланово във връзка с ветото върху изборния кодекс.

Изявата в Ябланово Борисов пусна на живо и на сайта си във фейсбук - може да я проследите ТУК.

„Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Така че по тази тема няма какво да добавя. Второ повтарям, че Изборният кодекс трябваше да се променя в частта за референдумите, който беше референдумът на президента Плевнелиев”, коментира Борисов.

По думите му обаче, когато се отвори кутията на Пандора, всяка партия се е опитала да вкара колкото може повече от предизборните си програми там – някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ е трябвало да защити други интереси.

Борисов заяви, че отчита грижата на Патриотичния фронт и приема че идеята им е благородна и цели да защити националната сигурност. „Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях и ще поговорим. „Има някакви решения включително да се даде възможност от ЦИК на Министерски съвет да откриваме секции,там където има повече от 100 души, не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпроси”, каза още Борисов.

„Иначе старите изборни правила бяха много, много по-добри. Много по-даващи възможност на всеки българин в чужбина да гласува”, каза още премиерът и добави, че накрая би избрал демокрацията независимо от това какъв е финансовият ресурс за разкриването на изборни секции. Борисов допълни, че истински разчита на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, но допълни, че иска да защити правото на всеки човек да гласува.

На въпрос да ли очаква Патриотичния фронт да застрашат правителството Борисов отговори, че те и сега не влизат в управлението, а само подкрепят отделни политики. Премиерът допълни, че за радост в последните месеци отношенията им са много по –добри и има много повече доверие между тях.

България не е само на жълтите павета с 15-20 човека, които си мислят, че света се върти около тях, каза още Борисов по време на традиционния събор в Ябланово "Герлово пее и танцува".

„Тези хора тук са със същите права, имат своите болки, искат за учебната година да им се направят 10-15 км пътища, искат читалище, вече имат и водопроводи, които сме направили, ще направим и още”, коментира Бойко Борисов.

Премиерът изрази благодарността си на хората, които са възложили доверие на партията и подчерта, че няма да ги подведе. „От 11 села, които бяха управлявани от ДПС, 8 в момента имат кметове на ГЕРБ”, заяви Борисов. „Всички тези хора са мюсюлмани, български граждани, наши братя, и искаме да направим така, че да живеят по-добре”, посочи той присъстващите на събора.

Борисов заяви, че през юли от Министерски съвет ще бъдат отпуснати 1,5-2 млн. лева от бюджета за реализиране на инфраструктурни проекти в селото. „На този Министерски съвет дадохме за Враца, Димово, Видин, за 3 села в Исперих по 500 хил. лева”, припомни министър-председателят. На въпрос за ситуацията във Врачанско Бойко Борисов коментира, че старият кмет на Враца на практика е провалил проекта за воден цикъл. По думите му, за изграждането му на основния булевард в града ще трябват още 7 млн. лева.

Коментари

Задължително поле