Антъни Блинкен: Русия подкопава стабилността и прогреса

Снимка: БТВ

Това, което ни притеснява, са руските действия, които понякога подкопават някои от основните принципи на международното право, които са важни за стабилността и прогреса на цялата система. Това каза пред БТВ зам.-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„След Втората световна война, ние вложихме години в опити да създадем закони, правила, норми и институции, които да управляват международните отношения. Целта беше да предотвратим нова война и да дадем на страните среда, в която те да растат и просперират. За съжаление, в някои отношения, Русия избра да играе контра срещу тези норми и правила”, коментира той.

Блинкен посочи, че България има силни съседи, но трябва да следва самостоятелен курс. По думите му и Русия, и Турция имат интерес от деескалирането на конфликта помежду си, но това в голяма степен зависи от Москва. Заместникът на Джон Кери отказа да коментира властовите рокади в южната ни съседка, в рамките на които премиерът Давутроглу подаде оставка.

По отношение на ставащото у нас, Блинкен посочи, че освен да се приемат закони за борба с корупцията, престъпността и олигархията, те трябва и да се прилагат. „И тези, които ги прилагат, трябва да имат независимостта и ресурсите да изпълняват своята мисия. Това изисква време, работа и усилия”, допълни той.

По думите му правителството трябва да приеме гражданското общество като партньор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия