Съкратен процес за разстрел на геодезист

1. Полицаи извеждат 79-годишния Никола Николов от сградата на ул. „Александър Жендов“ минути след разстрела на геодезиста Александър Василев. Пенсионерът е с ранена глава заради удар в стена.

79-годишният Никола Николов убил Александър Василев (67 г.) заради 5 дка земя в Банкя

79-годишният пенсионер Никола Николов ще се изправи на 31 май пред Софийския градски съд за разстрела на геодезиста Александър Василев (67 г.). Николов, който е бил в контраразузнаването по времето на бившата Държавна сигурност, най-вероятно ще поиска делото срещу него да мине по съкратената процедура, научи „Труд“.

Ако признае вината си, Николов ще избегне най-суровите наказания за умишлено убийство - затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Кръвопролитието се разигра през лятото на 2015 г. в офиса на Василев на столичната ул. „Александър Жендов“ 6.

“Аз го убих изведнъж. Той ме убиваше бавно 5 години и провали целия ми живот. Исках да оставя нещо след себе си.” С тези думи пенсионерът се защити пред Софийския градски съд, който го прати за постоянно зад решетките. Въпреки това второинстанционният съд реши Николов да чака старта на делото под домашен арест. Магистратите се мотивираха, че пенсионерът е на преклонна възраст и е изпаднал в депресия в килията.

Раздорът между Николов и инженера се породил заради 5 дка земя край село Иваняне до Банкя, пише в обвинителния акт прокурор Павел Панов от Софийската градска прокуратура. През 2012 г. Николов прехвърлил на Василев собствеността върху имота, за да го превърне в екокурорт. След три години чакане геодезистът не изпълнил обещанието си и дори не върнал земята на Николов (виж долу).

Пенсионерът взел от касата в дома си в Банкя законния си пистолет „ЧЗ“ на 20 юли м.г. и излязъл. Изпробвал оръжието дали е изправно и тръгнал към офиса на инженера, който се намира близо до Министерството на външните работи.

Пристигнал около 15,55 ч и се насочил към кабинета на Василев на втория етаж. Вътре освен геодезиста, заварил и двама негови колеги. Тогава помолил Василев да поговорят на четири очи. Двамата тръгнали към коридора на етажа, твърди прокуратурата. В същия момент Николов бръкнал в чантата си и извадил пистолета. Насочил дулото към гърдите на Василев и гръмнал два пъти.

Кървавата сцена се разиграла пред очите на колежка на Василев. Тя видяла, че след куршумите геодезистът избутал пенсионера, при което той си удари главата в стената и паднал. Секунди след това се свлякъл и Василев.

Изстрелите чули и други колеги от офиса. Пред тях Василев промълвил: „Този ме простреля“. После се обърнал към пенсионера, преди да издъхне и попитал: „Защо ме уби, бе, човек?“. Един от очевидците Петър Бончев разказал, че през това време Николов почнал да повдига дясната си ръка, в която държал оръжието. Бончев го затиснал с крак, за да предотврати нови изстрели. Николов го погледнал и казал като за свое оправдание: „Сашо ми провали живота“.

Според доскорошния адвокат на пенсионера Антон Сираков геодезистът изхвърлил насила Николов от кабинета си и това отключило гнева му. Защитата твърдеше още, че ще се бори за промяна в обвинението на Николов от умишлено в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана или в състояние на афект, за което наказанията са по-ниски.

Делото ще разгледа състав на Софийския градски съд с председател съдия Снежина Колева.

Имот за милион

Петте декара имот, които били прехвърлени от 79-годишния пенсионер Никола Николов на геодезиста Александър Василев (67 г.), стрували поне милион. Земята, заради която стана разстрелът на 20 юли м.г., е в регулация като вилен имот, а преди години се е обработвала като земеделска.

Десет години Николов водил и спечелил дела, за да си върне имота. 800 кв. м от него били записани по документи на друг собственик, който спъвал използването на целия парцел.

Мечтата на Николов била да построи в Иваняне екокурорт от швейцарски тип с използване на чистия въздух и минералните извори в района. Василев го уверил, че може да извади разрешителни, но три години не направил нищо. А за да ускори процедурата, Николов дори решил да прехвърли собствеността на геодезиста.

В месеците, преди да посегне към пистолета, Николов търсел помощ от Столичната община, но без резултат. Той се жалвал и на бившия омбудсман Константин Пенчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право