Кубрат Пулев, коравият българин

Снимка: КОСТАДИН АНДОНОВ

Най-трудното в бокса е не да побеждаваш, а да започнеш отново да побеждаваш, след като си загубил тежко. Точно това прави Кубрат Пулев в момента. Успя да се изправи на крака от нокаута, който понесе мъжки от Владимир Кличко. Трябваше му година и половина, за да го видим пак силен на ринга. И не само силен, а дори и по-силен отпреди.

---------------------------------------------------------------------------

Здравият бой, който отнесе Дерек Чисора, доказа нагледно сериозността на намерението на Кобрата да атакува отново световната титла при супертежките боксьори във версия Международна боксова федерация (IBF). И възможността този път атаката да бъде успешна. След като сега 18 месеца по-късно вече е абсолютно ясно, че мачът срещу Владимир Кличко беше прибързан и ненавременен.

Вече двукратен европейски шампион, Кобрата показа не само на Стария континент, а и на света (боят бе предаван и в Северна Америка), че е много, ама много корав българин. И е боксьор, с когото трябва да се съобразяват абсолютно всички в тежката категория на професионалния ринг.

Мачът в Хамбург демонстрира всички силни качества на Кубрат Пулев. Страхотна ефективност в боя от дистанция, умение да се променя тактиката в хода на мача съобразно подхода на съперника, което няма как да стане без огромен опит на ринга. Добро движение, което на фона на 35-те години на Пулев срещу 32-те на съперника му, говори и за по-ефективна физическа подготовка, и по-заредени „батерии” от тренировките преди сблъсъка. В крайна сметка за всеки непредубеден зрител и за всеки фен, който няма претенции да разбира в детайли тънкостите на бокса, бе ясно - Кубрат бе видимо по-добър. Странно, много странно е как единият от тримата съдии не го видя и „даде” победата на британеца.

Освен всичко друго, Кобрата демонстрира и много тънко чувство към играта. Усети още от първия рунд, че Чисора му е „удобен”, успокои се и разумно и дисциплинирано изпълни заложения предварително план за провеждане на боя. Не позволи емоциите да надделеят дори в по-редките моменти, когато получаваше тежки удари и не тръгваше да ги връща веднага, както често му се е случвало преди. Успя да овладее през почти целия мач чувствата си, би се с разум и наложи волята си чрез чисто спортни и боксови способности, което в крайна сметка показва шампионски характер и умения за излизане от трудни ситуации.

Коравият българин Кубрат Пулев, добре известен и като безкомпромисен патриот и защитник на българската кауза във всяко едно отношение, и този път се радваше на страхотна подкрепа от трибуните. И на немски в първото си интервю след мача, и на български след това, Кобрата благодари сърдечно на тези, които го подкрепиха както покрай ринга, така и пред телевизионните екрани.

Заради соления си език и откровеното говорене след загубата от Кличко, Пулев отнесе и критики у дома. Повече или по-малко харесван, той си остава емблематичен роден спортист, който демонстрира българската сила и българския характер пред целия свят.

Много показателен е паралелът между поведението и мисленето на Пулев с псевдонационализма на съперника му в Хамбург. Дерек Чисора, който излезе накичен навсякъде с британския флаг - на гащетата, халата и на лицето, маскиран с него като бандит, показа явно неуважение към британския химн, изслушвайки го с шапка на главата. При Кубрат трибагреникът го имаше като семпъл кант на халата. Но с поведението си, разсъжденията си и действията си на ринга и извън него Кобрата категорично доказва и доказа, че е стопроцентов българин. И ние, българите, резонно трябва да се гордеем с този спортист от световна величина.

Видно е, че вторият поход към световната титла на Кубрат Пулев започна с шумен и заслужен успех. Боксьорът за втори път препаса и пояса на европейски първенец, което е много високо изкачено стъпало по пътя към целта и върха. След това, което се видя на ринга в Хамбург, има всички предпоставки да се надяваме, че Кобрата върви този път спокойно към нов мач за световната корона.

Планът за атака на титлата

Планът за атака на световната титла на Международната боксова федерация (IBF) на германския щаб на Кубрат Пулев включваше задължително спечелване на европейския шампионски пояс, което минаваше през победа срещу Дерек Чисора. В момента шампион на IBF в супертежка категория е Антъни Джошуа (Великобритания), който има мач в Лондон на 25 юни срещу Доминик Бризийл (САЩ). Много е вероятно следващият съперник на Кобрата да бъде излъчен от боя между Джоузеф Паркър (Нова Зеландия) и Карлос Такам (Камерун). И ако Кобрата спечели и този мач, шансовете му да излезе в сблъсък за световната титла ще са много големи.

--------------------------------------------------------------------------

Можеше да нанесе още повече удари

Победителите не ги съдят. Кубрат Пулев явно бе по-добрият в мача срещу Дерек Чисора. Видяхме статистиката, че Кобрата е нанесъл двойно повече удари. Но аз съм убеден, че Кубрат имаше възможности тези удари да са още повече. Смятам, че Кубрат трябва да си отпочине след този мач, малко да забрави за бокса. А след това да му бъде представена програма кога ще бъде следващият бой. Дали ще бъде мач с Антъни Джошуа или пък да атакува друга титла, друга версия. Но това решение си е изцяло негово, на екипа му и на клуба му „Зауерланд”.

Михаил Таков

Селекционер на националните отбори по бокс

Правилният човек победи

В този мач наистина победи правилният човек, а в случая това бе Кубрат Пулев. Професионалният бокс не е шега работа. Това е много тежък спорт.

Антъни Джошуа

Световен шампион в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF)

Определено не съм впечатлен

Определено не съм впечатлен от Кубрат Пулев. Той е добър боксьор, типичен представител на европейската школа. Но не успя да победи Владимир Кличко - просто не е от това ниво. Иначе стана много добър мач, а шоуто също бе на ниво.

Тайсън Фюри

носител на 3 световни титли в тежка категория

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт