Стачката продължава, много българи остават блокирани в Гърция

Много българи остават блокирани на гръцки острови заради продължаващите протести на най-големите в профсъюзи в южната ни съседка. Точната бройка на сънародниците ни в страната не е ясна, няма данни за такива в бедствено положение, съобщиха от МВнР.

Най-много са нашенците, които не могат да се приберат от о. Тасос и Самотраки заради стачката на фериботите. Други, които се намират в континенталната част на Гърция, няма от къде да заредят с гориво.

Част от българите се прибират със самолети, съобщиха пред „Труд“ от посолството на страната ни в Атина. Някои са успели да отпътуват с извънредните полети от Корфу, Родос, Крит и Санторини до най-близкото летище, след което с осигурени автобуси до България.

МВнР предупреждава за получена информация за нерегламентирани курсове на плавателни съдове от о. Керкира, които е възможно да са ненадеждни и следва са се подходи с внимание за претоварване и спекула с цените.

Работи връзка от Керкира до Албания, Саранда, откъдето на около 30 км се намира гръцката граница. Корабът пътува два пъти дневно в 9.00 и в 18.00 ч., но билетите за превоз на автомобили са изчерпани до вторник (10 май).

От посолството уточниха, че по план протестите са до вторник, но има възможност да приключат и утре. Както „Труд “ писа заради извънредната ситуация още на 7 май бе свикан кризисен щаб в българското посолство в Атина и в консулството ни в Солун.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.