ТПТИ бута корпорациите в държавните дела на ЕС, САЩ залагат на опасни химикали

Текстове в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) предвиждат частният сектор в лицето на корпорациите да навлезе във вътрешнополитическите дела на държавите от ЕС. Конкретен пример е безпрецедентната възможност за намеса на инвеститорите в наши съществуващи и бъдещи регулации за качество и безопасност на стоките. Това се предвижда в настоящия вид на споразумението.

Относно опасни химични вещества, които са обект на бъдеща търговия между ЕС и САЩ например, ТПТИ предвижда при риск за населението или околната среда просто да се подобри контролът, вместо да се изтегли синтетиката от пазара. Това е в остро противоречие с REACH - регламента на ЕС за химични вещества, който изисква високо ниво на защита на човека и природата от химични вещества. Освен това REACH насърчава и използването на алтернативи.

От текстове, изтекли от иначе секретното ТПТИ, което предстои ЕС и американците да подпишат, става ясно, че пред Еврокомисията делегатите на САЩ настояват именно за отстъпки относно тези стандарти. Докато се чака позицията на ЕС по въпроса, Щатите настояват още при анализи на опасността от химикали за човешкото здраве/околна среда да се разчита само на резюмета, а не на пълните данни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини