На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Тиам готов за ЦСКА

Жена скочи от 14-ия етаж на блок в Бургас

Топ 10 на най-проспериращите пилоти във „Формула 1“

Остава затворен за движение участакът на магистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево 

„Топлофикация” дава на съд 150 000 абонати

„Топлофикация” София дава на съд над 150 000 абонати, съобщи пред „Труд“ Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България.

Дружеството е завело общо 150 000 искови молби и дела в съда срещу свои клиенти.

В същото време насрещните дела са много по-малко, защото хората не знаят как да защитят интересите си в съда, допълни Георгиев. Около 1500 са делата срещу дружеството, заведени от членове на федерацията. Тази година регистрираме доста повече жалби срещу столичното парно, спрямо миналата. Повечето са заради такса „сградна инсталация”, обясни Георгиев.

Сметките за парно са надписани в пъти. Това показват експертизи по дела на потребители срещу топлофикационните дружества, твърди председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите (СППП) адв. Димитър Деков.

По думите му само от невярно залагане на денградусите (б.р. произведение от броя на дните и разликата между температурата на отопляемото пространство и средната за периода стойност на външната температура), които влизат във формулата за изчисляване на фактурите, сметката за парно се завишава с 30%. Дружествата пишат осреднени температури, които са във вреда на потребителите, и това е доказано с експертизи по дела срещу топлофикациите, обясни адвокатът.

Друго изкривяване на сметката идва от разполагането на общия топломер, който се слага в началото на абонатната станция. Така на практика, вместо да се мери топлинната енергия, която се потребява по етажите в блока, топлофикация мери енергията, която доставя сама на себе си, обясни адв. Деков.

Злоупотреба има и при начисляване на максимална мощност, ако клиент не осигури достъп до топломерите. От дружеството ви начисляват 90 градуса топлина на радиатора, при условие че от изхода на топлофикацията излизат 70 градуса, допълни адвокатът.

Дружествата нарушават законово признатия максимално допустим размер на трите компонента – сградна инсталация, енергия за отопление и енергия за подгряване на водата. Топлата вода, която се доставя на абоната, трябва да бъде 55 градуса, за което се признават 54 киловатчаса електроенергия. От дружествата обаче начисляват 100, дори 200 киловатчаса, допълни председателят на сдружението.

Те настояват ВКС да изпрати искане до съда на ЕС в Люксембург за тълкувателно решение – дали европейската директива, според която дружествата нямат право да искат каквито и да било такси за непоискани услуги, важи и за такса сградна инсталация.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.