С нови промени МС взима секциите зад граница

По време на посещението си в котелското село Ябланово премиерът Борисов се поздрави и с местен оркестър.

Има някаква възможност за решение, включително Централната избирателна комисия да даде на Министерския съвет да открива секции в чужбина, там където има повече от 100 души – това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в котелското село Ябланово.

Коментарът му бе по повод все по-заплетената ситуация с промените в Изборния кодекс, върху които преди два дни президентът Росен Плевнелиев наложи вето.

Основният мотив на държавния глава бе именно ограничаването на възможността за гласуване зад граница, което бе прието по настояване на парламентарната група на „Патриотичния фронт“.

Министър-председателят обясни, че тепърва ще се разглежда вариантът ЦИК да разреши на кабинета, а той на МВНР, да открива изборни секции.

„Не искам все още да говоря много и това да е акцент. Не зная дали е възможно“, каза още министър-председателят и допълни: „Просто съм готов да приема и тази отговорност, за да бъде решен въпросът“.

Борисов посочи, че според него старите изборни правила за гласуване зад граница са били много по-добри, защото давали възможност на всеки българин в чужбина да упражни своя вот. Според него не трябва да се стига до избор, в който от едната страна е демокрацията. Премиерът добави, че за гласуването в чужбина са необходими допълнително около един милион и половина лева и увери, че тези пари са налични в бюджета.

Министър-председателят призна, че промените в Изборния кодекс са започнали с идеята да бъде въведено само задължителното гласуване, което бе подкрепено от по-голямата част от българите, включили се в референдума.

„Но всяка партия започна да прокарва своето и накрая се оказа, че ГЕРБ защитава чужд интерес. Отворихме кутията на Пандора“, каза Бойко Борисов. Той изрази надежда, че съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов ще проявят отговорност. Премиерът ще се срещне с тях утре, преди общото заседание на ръководството на ГЕРБ и парламентарната група на формацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика