Татяна Буруджиева: ГЕРБ решава дали ще има предсрочни избори, БСП е силно рзцепена партия

Татяна Буруджиева. Снимка Архив

Дали ще има предсрочни избори е решение на ГЕРБ, заяви пред БТВ политологът Татяна Буруджиева. „Това е въпрос докъде могат да издържат по този начин, защото това изглежда като шантаж”, допълни тя.

Буруджиева смята, че голям плоблем на досегашните коалиционни правителства е, че не се прави предварителен план на управлението. По думите й ако Патриотичния фронт толкова държаха на промените в Изборния кодекс, това можеше да бъде включено в предстоящия референдум, като по този начин всички доводи щели да бъдат по-легитимни.

„Ако се опасяват от манипулация на изборите в Турция има и други начини това да се ограничи. Конституционния съд може да отмени част от изборите, ако са манипулирани”, поясни колегата й Даниел Смилов.

Според Буруджиева темата за контролирания вот се повдига когато е удобно и не се повдига отново когато е удобно. „Докато не се води този дебат коректно, няма да стигнем до истината”, каза тя.

„Преформатирането на коалицията е трудно, защото формат няма”, заяви Смилов.

„След декември ситуацията драматично се промени, дотогава имаше някаква програма между Реформаторския блок и ГЕРБ, можеха да се правят и компромиси. Сега вече всеки компромис е исторически и всеки формат е инцидентен”, допълни Смилов.

„Корнелия Нинова е доста по-различна от европейската левица и продължава в руслото на една посткомунистическа левица. Подобен тип партии прогресивно изчезват от останалата част от Източна Европа”, каза Даниел Смилов. По думите му ако БСП продължи по същия път като до този момент, партията ще върви само надолу.

„Стабилността и развитието на всяка партия в традиционня й вид е много важно, независимо дали е ляво или дясно. БСП е една силно разединена и разцепена партия, около 2 години се водеше тази битка, която ако беше на идеи щяхме да разберем. Сега идва въпросът как ще стане обединението – дали ще е около политики или лобита”, допълни Буруджиева.

Коментари

Задължително поле