Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Събират дарения за църква, „родена“ от работилница

Вече има проект за нов иконостас

Стара работилница, превърната в красива църква в шуменското село Върбяне, се нуждае от нов иконостас. Депутатът от ГЕРБ Ралица Тодорова е стартирала дарителска кампания за храм „Свети Николай“ и всеки може да се включи в богоугодното дело.

Сегашният иконостас е от фазер, изрисуван според възможностите преди десетилетия. Вече има проект за нов с дърворезба и иконопис, разказва кметът на селото Николай Найденов.

Църквата в селото е от 70-те години на миналия век, когато е започнало преустройството на стара дърводелска работилница, дарена от собствениците. Преди 5 г. Найденов се захванал да узакони сградата като храм с легитимно настоятелство и започнал цялостен ремонт.

Средствата пак дошли от дарения – 10 000 лв. от ПП ГЕРБ, субсидия от Дирекция „Вероизповедания“ на три транша общо 15 000 лв. и собствени средства на селото от наема за ниви. Така пренаредили покрива, сменили дограмата, поставили нов под, измазали постройката, облагородили двора, възстановили кладенец и издигнали камбанария.

През тази година от Дирекция „Вероизповедания“ отново ще подпомогнат ентусиазма на хората с 5 000 лв. и с тях ще се изгради предверие с купол. Така сградата съвсем ще заприлича на църковна, радват се местните хора, които има къде да запалят свещ на празници.

Всеки желаещ може да дари средства за иконостас по банковата сметка на Храм „Св. Николай“:IBAN:BG18FINV91502016645516
Първа инвестиционна банка, Клон Нови пазар

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.