Събират дарения за църква, "родена" от работилница

Вече има проект за нов иконостас

Стара работилница, превърната в красива църква в шуменското село Върбяне, се нуждае от нов иконостас. Депутатът от ГЕРБ Ралица Тодорова е стартирала дарителска кампания за храм "Свети Николай" и всеки може да се включи в богоугодното дело.

Сегашният иконостас е от фазер, изрисуван според възможностите преди десетилетия. Вече има проект за нов с дърворезба и иконопис, разказва кметът на селото Николай Найденов.

Църквата в селото е от 70-те години на миналия век, когато е започнало преустройството на стара дърводелска работилница, дарена от собствениците. Преди 5 г. Найденов се захванал да узакони сградата като храм с легитимно настоятелство и започнал цялостен ремонт.

Средствата пак дошли от дарения - 10 000 лв. от ПП ГЕРБ, субсидия от Дирекция "Вероизповедания" на три транша общо 15 000 лв. и собствени средства на селото от наема за ниви. Така пренаредили покрива, сменили дограмата, поставили нов под, измазали постройката, облагородили двора, възстановили кладенец и издигнали камбанария.

През тази година от Дирекция "Вероизповедания" отново ще подпомогнат ентусиазма на хората с 5 000 лв. и с тях ще се изгради предверие с купол. Така сградата съвсем ще заприлича на църковна, радват се местните хора, които има къде да запалят свещ на празници.

Всеки желаещ може да дари средства за иконостас по банковата сметка на Храм "Св. Николай":IBAN:BG18FINV91502016645516
Първа инвестиционна банка, Клон Нови пазар

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони