ГДБОП неутрализира престъпна група за трансграничен трафик на прекурсори с цел производство на наркотици

Снимка: Пресцентър на МВР

Общо седем души, сред които и лидерът на групата, са задържани при акцията, проведена от териториалната служба за борба с организираната престъпност в Стара Загора.

Разследването е проведено в рамките на досъдебно производство под наблюдението на Специализираната прокуратура. В резултат на успешната реализация е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с незаконен трансграничен трафик на прекурсори, разпространението им с цел производство на метамфетамин и разпространение на наркотични вещества.

В хода на предприетите действия по разследването е установен лидерът на престъпната група - М.М. /41 г./ от Стара Загора. Според първоначалните данни, той е организирал трансграничен трафик към страни от Европейския съюз на 34 килограма прекурсори, които са задържани на различни ГКПП в страната.

Изяснено е също, че организираната престъпна група е снабдявала с прекурсори неутрализираните нарколаборатории в радневското село Сърнево и в Сливен.
М.М. и двама от членовете на организираната група – 33-годишната З.С. и 58-годишната З.Г., и двете от Стара Загора, са задържани на 7 май в рамките на спецакцията. Те са арестувани в кв. „Железник” след осъществен незаконен трафик в България на над 5500 таблетки /1,3 килограма/, които при полеви тест реагирали положително на наркотик.

Изяснена е и самоличността на другия участник в престъпната група – С.С./35 г./, също жител на града, който е обявен за издирване.

Като съпричастни към разпространението на наркотичните вещества, при спецоперацията са задържани и четирима мъже от Стара Загора - Д.Г. /32 г./, И.Д. /28 г./, А.А. /34 г./ и С.Т. /50 г./. Задържането е извършено от служители на старозагорското Второ РУ след предварително подадена от спецполицаите информация.

След изтичане на полицейската мярка за задържане, на 8 май с постановления на Специализираната прокуратура, на М.М., З.С. и З.Г. е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

В хода на документиране на престъпната дейност на организираната група са разпитани 18 свидетели, четирима от тях - пред съдия от Специализирания наказателен съд. Действията по разследването продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право