Фен на ЦСКА има 144 фланелки на Стоичков

Няма истински фен на ЦСКА, чието сърце да не трепва при името Христо Стоичков. Но само един може да се похвали, че у дома си има цели 144 фланелки с №8, повечето от тях с името на идола му на гърба.

"Започнах колекцията през 1988 година точно преди да вляза в казармата - ракказва Иван Петров. - Винаги съм бил много запален по ЦСКА, а от 1985-а Ицо ми стана любимец. Точно преди да стана войник, успях да купя една фланелка "Адидас" от човек, който я бе взел от Стоичков. Струваше 80 лева. Много пари бяха по това време. За първи път го видях на живо на контролата ЦСКА - "Свобода" (Пещера) на един лагер във Велинград. Ицо дори изпусна дузпа. След края успях да вляза в съблекалнята и да му стисна ръката. Помолих го за фланелката му и той ми я даде."

В първите години на демокрацията е било почти невъзможно да се намират фланелки. Българските отбори нямаха фен магазини, а отиване в чужбина бе повече от трудно. Така Иван Петров реално стартира колекцията от 1995-а, когато започва да купува фланелка след фланелка на своя идол. Днес у дома си той има 129 екипа с №8 на ЦСКА и националния отбор, 15 на "Барселона", по два на "Парма" и "Чикаго Файър", както и по един на "Кашива Рейсол" и "Ди Си Юнайтед". Единствената фланелка от отборите, с които Стоичков игра и липсва във впечатляващата компания, е на "Ал Насър" (Саудитска Арабия). "Много съм я търсил в интернет, виждал съм я, изключително шарена, но не се продава - ядосва се Петров. - Но това вече ми е мисия - трябва да я намеря."

Най-ценната фланелка в колекцията е на ЦСКА в единствения мач, когато Стоичков игра с №4 във вечното дерби срещу "Левски", завършило 2:2. В предишния двубой със "сините" Камата вкара 4 гола за 5:0. "Имах един магазин в квартал "Младост", а Стефан Бачев редовно идваше там - разказва Петров. - По онова време той беше именно с четворката в ЦСКА, играеха заедно с Ицо. Молих го много пъти да ми даде екип от тогава и той най-накрая се съгласи. Дори ми каза, че според него Стоичков е играл точно с нея в този мач. Не съм сигурен дали е така. В онези години екипите минаваха от първия отбор към школата. За себе си съм убеден, че е точно тя."

Заради Стоичков днес Иван Петров е изключително запален на тема "Барселона". Първата му фланелка на каталунците е с №8 и името на кавалера на "Златната топка" от сезон 1996/97. Но най-ценната е от финала за КЕШ срещу "Сампдория" на "Уембли". "Намерих я в един сайт за спортни артикули и играх на търг за нея - обяснява Петров. - Излезе ми около 150 лева. Но съм много горд."

Лично от Стоичков той взима фланелка на националния отбор преди Мондиал 98. Преди сбор на националите Петров прави стодоларова банкнота с лика на Камата. Когато отива за автограф при него, Стоичков извикал към треньора Христо Бонев: "Бате Ицо, ела да видиш!" Зума не могъл да повярва. Тогава Стоичков дал екипа си.

Само преди седмица колекцията бе попълнена с фланелка на "Кашива Рейсол". Отново намерана в спортен сайт срещу 49 английски паунда.

Преди година Петров занесе на Стоичков за автограф над 30 фланелки в зала "Арена Армеец", където Камата игра благотворителен мач на „Каменица“. "Момче, от къде ги имаш? Аз нямам толкова много", възкликнал най-великия български футболист. "Ще видиш още колко имам!", смело отвърнал Иван.

В знак на преклонение към своя идол големият фен на ЦСКА и "Барса" е направил най-различни фенски артикули по случай шоуто на 20 май. За да няма проблеми, никъде не е използвал логото на бенефисния мач на Стоичков. Освен няколко вида шалове за свои приятели и фенове на "червените" вече е готово и копието на онази знаменита фланелка на ЦСКА с №4 на гърба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ