Астрономическата есен настъпва в 10:50 часа

Британският туроператор „Томас Кук“ обяви фалит

Сериалът „Чернобил“ спечели три награди „Еми“

Закритото депо за отпадъци в Дупница продължава да се самозапалва

Очаква се интензивен трафик по пътищата след почивните дни

Отцепен е районът, където се беше барикадирал мъж в „Овча купел“, търси се второ оръжие

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Бърз съд за съседи, неплащали такси

Междусъседките войни в съда често приключват само за 2-3 месеца, показва опитът на юристите в областта.

Дела срещу некоректните платци от блока приключват за 2-3 месеца в полза на етажната собственост

Хора от етажните собствености успяват да осъдят по бързата процедура свои съседи, които не плащат таксите на входа. Само за няколко месеца некоректните платци се превръщат в длъжници по закон по облекчен път в съда, съобщиха пред „Труд“ юристи.

По думите им масово хората съдят съседите си, които не плащат такси и сметки с години. В някои случаи дори се стига до изпъждането им от жилищата. Един от последните изгонени е мъж от Русе, който не плащал задълженията по общите части в продължение на 2 години и те достигнали сумата от 400 лв. Така през февруари съдът реши той да напусне имота си за срок от 1 година.

„Много хора водят такива дела. Доскоро нагласата беше, че етажната собственост не може да събира пари, но след като започна изваждането на изпълнителни листове от съда, нещата вече са станаха други“, каза пред „Труд“ юрисконсултът на Националната асоциация на домоуправителите в България Вяра Сарафова. По думите й делата срещу некоректните платци са все повече и дори масови.

„Съгласно закона общото събрание определя размера на таксите във входа и срокът за плащането им. Ако някой не плаща според условията, управителят на етажната собственост може да заведе дело за събиране на парите“, уточни процедурата тя.

Оказва се, че повечето такива случаи се решават в ползва на етажната собственост, която е представила нужните документи, че е предупредила и уведомила няколко пъти недобросъвестния собственик на жилище за задълженията му.

Процедурата в съда трае само няколко месеца, като делата в провинцията се решават значително по-бързо. Всичко обаче зависи от натовареността на съда и съдебния състав.

Ако бъде осъден, на длъжника се връчва изпълнителен лист и му се дава срок за плащането на задълженията. Често нещата приключват дотук, като съседите сключват споразумение с осъдения и задълженията се изплащат, уточняват юристи.

Понякога обаче се стига до услугите на частен съдебен изпълнител. Следва принудително изпълнение на съдебното решение.

„Има такива дела, които стигат при нас. По-малко са тези, при които хората се извеждат от жилищата им. Имаме такива случаи, въпреки че рядко се стига до нашите процедури. Последният беше от Русе“, уточни пред „Труд“ председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.