Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Григор събира отбора рано в Австралия

Близо 1,4 млн. лв. трябва да върнат петима собственици на къщи за гости в Търновско До момента в страната са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лева

Кола блъсна 3-годишно дете в Разлог, изскочило внезапно на пътя

Командировки на лекари в чужбина били отчитани като „лечение на деца“ според доклад на здравното министерство

Нови разкрития за нередности във фонда за лечение на деца излязоха наяве. В последния доклад на инспектората към здравното министерство се твърди, че с парите за лечение на деца се е злоупотребявало.

Телевизията показа как командироване на лекари и служители на фонда, включително и с цел специализация и обучение, като средствата за тези пътувания са били разходвани от бюджета за лечение на деца, се посочва в доклада, предаде БТВ.

Издавани са и т.нар. формуляри S2, без директора на фонда да има право на това.

Подписани са договори с фирма за съдействие за прегледи, настаняване и извършване на медицински процедури, като в договора не е разписана цена, а фондът е плащал на тази фирма само срещу предоставяне на фактура.

Директорът на фонда е командировал в чужбина лекари за обучение или специализация, а дневните, нощувките и самолетните билети се отчитали като средства, изразходвани за лечение на деца, пишат инспекторите.

Командировъчна заповед, подписанa от Павел Александров показва, че той изпраща лекар в Париж на курс по детска лапароскопска хирургия. Разходите трябва да се отчетат по параграф “лечение на деца”. В други заповеди служител на фонда е пътувал неколкократно до Турция с цел решаване на административни и счетоводни въпроси, но отчетените разходи са били от перото в бюджета „лечение на деца“.

Една от инспекторите, които са писали доклада, обяснява, че тези командировки нарушават закона. Остава анонимна с мотива, че разследването продължава.

От организацията „Спаси, дари на“ са категорични, че командировките са само с цел придружаването на болни деца.

„Средствата за командировка не следва да са за сметка на лечението на децата, а да е за сметка на текущата издръжка на фонда и да бъдат отчетени в параграф „командировки”, категорична е инспекторката.

В доклада пише още, че директорът на фонда е издавал неправомерно формуляри S2. Документа имат право да издават само Здравната каса и здравният министър. Формулярът удостоверява право на здравна помощ зад граница. С него пациентът се лекува като осигурен в съответната държава. Павел Александров е издал такива формуляри за над 7 милиона лева.

„Той е описвал тези формуляри във всичките си доклади в последните 3 години, които са разписани от съответния министър. Във всеки доклад пише колко средства са спестени чрез издаване на формуляра S2 – за три години са 42 милиона лева”, посочи Десислава Хурмузова от „Спаси, дари на“, която е член на обществения съвет.

„Предполагаме, че е имал някакви други интереси, по-скоро частни интереси”, казва обаче инспекторката.

Фондът е подписал два договора с Гюрай Ходжев ЕООД – представител на турската „Аджъбадем“. Изплатените средства по тези споразумения са за 453 хиляди лева. В договорите обаче няма цена, а парите, превеждани на фирмата, са изплащани само срещу получени фактури.

„Всичко от неговата дейност е било съгласувано от една страна с Обществения съвет, от друга страна, е минавало през министерството. Такъв е уставът, той не може на своя глава да предприеме каквито и да било действия”, посочи адвокат Диана Ангелова.

От инспектората се въздържаха от коментар по договорите, докато не приключи досъдебното производство.

Доктор Гюрай Ходжев, който е управител на „Гюрай Ходжев“ ЕООД по времето, когато са подписани договорите, отказа на този етап да застане пред камерата ни с мотива, че в момента тече разследване. Обеща да го направи, след като разследването приключи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.