Сметките за топла вода може да ни опарят, ако не пуснем инкасаторите да ни отчетат водомера

Абонатите, които не пуснат инкасаторите за отчет на водомерите им ще плащат големи сметки за топла вода. За това предупреждават от най-голямата фирма за топлинно счетоводство, предаде Би Ти Ви. Ако не се осигури достъп, санкцията е начисляване на до 100 кубика на човек за сезона.

„Ако сметнем, че цената на кубик топла вода е 10 лева, в даден имот има един обитател и той не осигури достъп, могат да му бъдат начислени до 1000 лева наказателна санкция”, посочи Георги Борисов от фирма за дялово разпределение.

Освен утре на обяд и в неделен ден от 16 ч., заради многото празници се налагат отчети в почивните дни около 24 май и Гергьовден, казват от фирмата. Те предупреждават, че санкциите за неотчетен водомер са двойни след промени в наредбата за топлоснабдяване.

Особено внимателни трябва да са абонати, на които топломерите на радиаторите в кооперацията са с дистанционен отчет, но не и водомерите, а това довежда до шокиращи изравнителни сметки за топла вода. Изравнителните сметки могат да бъдат коригирани в рамките на три месеца, което променя и сметките на съседите. Новото е, че след този срок преизчисляване дори и с подписите на 2/3 от собствениците няма да се прави.

В случай че и двата отчета бъдат пропуснати, абонатът може да поиска допълнително посещение, което обикновено се плаща 7 лева за това плюс по 3 лева за отчет на всяко отоплително тяло и водомер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини