Жива верига в Абланица срещу евтаназия на стадо бременни крави

снимка: архив

Жителите на село Абланица, обл. Благоевград, подготвят бунт заради намерението на властите да евтаназират стадото на местен животновъд. Той и съселяните му заплашват да образуват жива верига пред ветеринарните лекари, които днес по план трябва да убият стадото крави заради едно болно от нодуларен дерматит животно, предава БТВ.

Алмаз Таиров от Абланица е категоричен, че няма да позволи животните му да бъдат унищожени. Получил е бележка от ветеринарната служба, че днес ще евтаназират стадото му – 30 крави, всичките от които бременни. Процедурата се налага заради една, която е болна от нодуларен дерматит.

Всички крави на животновъда са ваксинирани срещу болестта, но една показала признаци на заболяването. По правилник трябва да бъдат избити всички, без да бъдат изследвани.

Семейството на Алмаз е живяло 5 години в чужбина, за да събере пари и да започне да се занимава с животновъдство. Купили една крава и създали стадо.

„Ние ги гледаме като наши деца, страдаме много, просто ни обричат, това ни е препитанието. С жива верига ще се мъчим да не се получи това”, казва Айше Мустафа.

В очакване на ветеринарите са и съселяните на Алмаз, които се заричат да не допуснат евтаназията.

Междувременно вече е отреден и терен за загробване на болните животни - на метри от нивите на Иван Сабахлъков, който недоумява защо е избран терен до неговото стопанство и се притеснява от разпространение на заразата.

Животновъдите ще бъдат компенсирани, но парите са наполовина от стойността на животните.

„Имам забрана 6 месеца да не вкарвам тука животни, тия 6 месеца какво ще правя аз, трябва да гладуваме, трябва да гладуваме, трябва да ходим да просим или по чужбина пак да се махаме просто ни съсипват”, споделя стопанинът на стадото.

Всеки животновъд, при чиито животни се установи огнище на нодуларен дерматит няма право да изнася месо за чужбина в продължение на 3 години. А местните са убедени, че кампанията в последните седмици е с цел да се увеличи цената на млякото и месото и да се създаде монопол в бранша.

Коментари

Задължително поле