ВТУ за пръв път ще има рrofessor emeritus

Великотърновският университет "Св.Св.Кирил и Методий" за първи път присъжда званието "Емеритус професор на ВТУ (рrofessor emeritus - почетен професор)". Първият носител на званието е проф. д-р Пенка Радева, а връчването ще се състои навръх патронния празник на вуза-11 май.

На основание Статута на наградната система, символите, ритуалите и празниците на университета с решение от 14 декември 2015 г. Академичният съвет реши да присъди званието на дългогодишната преподавателка във връзка с излизането й в пенсия.

Проф. Радева работи в катедра "Съвременен български език" от 3 януари 1972 г. Цялото и професионално развитие е свързано с катедра "Съвременен български език". Проф. Радева има забележително присъствие в обществената и административната дейност на Факултета и университета.

Заемала е длъжността зам.-декан на Филологическия факултет, била е член на Академичния съвет, на Факултетския и Научния съвет, дългогодишен председател на Атестационната комисия на факултета, председател на факултетския синдикат, главен редактор на списание "Проглас". Авторка е на множество трудове - книги, учебници, речници, статии и др.

Почетен сребърен медал в сряда ще получи доц. д-р Любка Димитрова за продължителната и дейност като преподавател и изследовател. Доц. Стоичкова работи във ВТУ от 1972 г., а в катедра "Съвременен български език" - от 1974 г. до пенсионирането й на 16 ноември 2015 г.

Доц. Любка Стоичкова е била лектор по български език в Лвовския национален университет "Иван Франко" (Украйна), Одеския национален университет, Тверския държавен университет (Русия), Башкирския държавен университет (Уфа). Особено плодотворна е нейната дейност за утвърждаването и развитието на българистиката в академичните и учебните институции в Бесарабия, за подготовката на специалисти сред етническите българи в Украйна и Молдова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони