Пуснаха корабчето "Белла" от Морска гара до Аспарухово

Точно в 14.15 ч. във вторник от Морска гара пое първия си тестов курс корабчето "Белла" в посока кв. "Аспарухово". Кметът Иван Портних и капитан Хайгаз Такворов поканиха журналисти на борда.

Възобновяваме градския морски транспорт на Варна, който е съществувал в миналото, обяви Портних.

Корабчето " Белла " дойде на кея в морската столица след решение на ОбС на Белослав, чиято собственост е. Целта е да разтовари трафика по Аспаруховия мост, част от който е в ремонт и в пиковите часове има задръствания.

Корабчето е със 78 места и развива скорост 6-8 възла. Един курс до "Аспарухово" е около 25-30 минути с разтоварване и качване на пътниците. В двете посоки пътуването струва по левче, колкото е билетът в градския транспорт. В първия ден возенето беше гратис за всички. В делничните дни ще плава от 6.30 ч сутринта до 9.30 ч и от 16.30ч до 20.30ч вечерта, като графикът му е вързан и с разписанието на автобусите до Морска гара и ж.п .гара, обясни кметът.

Община Варна ще кандидатства с европроекти за закупуване на няколко плавателни съда, които ще осъществяват морския транспорт в града и ще бъдат атракция за гости и туристи.

Морската връзка с кв." Аспарухово" е една от първите крачки в мащабната инвестиционна програма за превръщането му в образцов район. Неотдавна държавата даде на Варна имоти и пристанището на "Рибни ресурси", където спира и корабчето . Следващият етап е с дадените терени да се увеличи и социализира Аспаруховият парк, който да стане втората Морска градина на Варна.

До края на годината ще е готов проектът за рибарско пристанище "Карантината" , след това и изграждането на атрактивно рибарско селище с еднотипови къщички, пред които морските мъже ще плетат мрежите и ще стягат такъмите си, обясни кметът.

Корабчето, което е строено през 2001 г. в МТГ "Делфин" ще остане безвъзмездно във Варна докато тече ремонтът на Аспаруховия мост, но морската община ще поеме цялата му издръжка през това време, обясни кметът на Белослав Деян Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони