Екстрадираме в Унгария каналджия от бандата с камиона-ковчег в Австрия. Той: Излъгаха ме, не ми платиха

Снимки Любомир Йорданов

Окръжният съд в Монтана реши да екстрадира в Унгария осъдения вече там за трафик на хора Михаил Петков от Лом. Пред магистратите мъжът призна, че е бил нает от престъпната група, която организира миналото лято пътуването на мигрантите, загинали в камиона-ковчег в Австрия.

49-годишният Петков е бил задържан на 22 юли 2015 г. на границата на Унгария с Австрия зад волана на бус, в който имало 28 нелегални сирийци, иранци и араби. Полицята арестувала българина, взела му отпечатъци, снимала го и го освободила.

В Унгария веднага започнало дело и без дори да разбере, през януари тази година Михаил Петков бил осъден на 3 години затвор. В средата на април унгарските власти изпратиха у нас искане за задържане на Петков, а по-късно и за екстрадирането му, за да излежи присъдата си.

Съдът в Монтана реши да прати каналджията в Унгария.

„Вярно, возих някакви чужденци, но ме излъгаха. Методи ме нае уж да карам бежанци в България, но ме изведоха зад граница и ми обещаха 400 евро да карам бус с хора до Австрия. По пътя ми даваха указания по телефона. Но ме хванаха и не ми платиха. Прибрах се на стоп в България!”, разказа пред съда каналджията.

Споменатият Методи е Методи Г. /29 г./ - Мите Крика, един от трафикантите, които бяха арестувани в Австрия в края на  август 2015 г. за смъртта на 71 задушени в херметически затворен бус бежанци, сред които 8 жени и 4 деца.

Петков може да обжалва екстрадицията си в петдневен срок.

Файл Kanaldgiya_Lom2016a,b,c – Осъденият в Унгария за трафик на хора

Михаил Петков в Съдебната палата в Монтана

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право