Открит урок и "Сигнал" за Деня на Шумен

Празникът ще започне с тържествено издигане на знамената във всички училища, детски градини и пред сградата на общината в Шумен

Денят на Шумен 11 май ще стартира с открит урок в училищата и ще завърши с концерт на група "Сигнал" и пищна заря. Празникът за първи път е обявен за неучебен със заповед на кмета Любомир Христов, но във всички школа и детски градини ще бъде издигнат флагът на града, а децата ще пеят химна на Шумен "Оттука започва България". Знаят текста му, общината е осигурила 10 000 флайера с думите. Идеята е по време на краткия патриотичен урок да се популяризира 11 май, когато в Шумен през 1813 г. се е състояло първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий.

В 10,30 ч. пред сградата на общината ще се състои церемония по издигане на българското, европейското и знамето на Шумен. В 11 ч. е тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

По същото време пред кметството ще се проведе състезание по стрийт баскетбол, а в зала "Плиска" ще има състезания по волейбол, баскетбол и хандбал. На откритата сцена на площад "Освобождение" ще започне фестивалът "Дни на изкуствата", в който ще се включат детски и ученически формации. За най-малките зрители шуменският театър ще представи спектакъла "Тримата братя и златната дюля", а след това ще започва шоуто "Да поиграем с Теди".

В парка до общината Регионалната занаятчийска камара организира "Базар на занаятите", в който ще участват 25 майстори от страната.

От 15 ч. на откритата сцена фиестата ще продължи с изпълнения на ученически формации. От 18 ч. там е спектакълът на ДКТ-Стара Загора "Фолклорна магия", а от 19 ч. – концертът на групите "The Lefties" и "Ignore the hate".

В 18,30 ч. пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев" ще бъде даден старт на театралния фестивал и ще лумне огънят на Друмевите празници. От 19 ч. в голямата зала шумнци и гостите на града ще гледат пловдивския театър със "Сестри Палавееви". Шумен ще бъде театър чак до 16 май, когато всеки ден на двете сцени на театъра ще се играят хитови български постановки.

Концертът на група "Сигнал" е от 20 ч. пред хотел "Мадара" и той ще завърши с празнична заря към 21,45 ч.

По време на майските културни празници в Шумен, които продължават през целия месец Шумен ще стане средище на над 100 прояви, каза зам.кметът Найден Косев.

Снимки Авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони