Над 26 500 лв. влязоха в бюджета от глоби, наложени от РИОСВ-Пловдив през април

Над 26 500 лв. са влезли в републиканския бюджет от финансови санкции, наложени през април от РИОСВ-Пловдив, похвалиха се от регионалната инспекция. През миналия месец експертите на РИОСВ са извършили общо 220 проверки на 210 обекта и са направили 34 предписания. Повечето от тях - 142 инспекции на 137 обекта, са свързани с управление на отпадъците и опазването на почвите. Шест от направените предписания вече са изпълнени, а за едно все още тече отпуснатият срок.

По сигнали, подадени на "зеления" телефон на екоинспекцията са извършени 30 проверки, като 19 от тях са за замърсявания на въздуха, реки и терени. Един от сигналите е за изхвърляне в отводнителен канал, преминаващ през частни имоти на отпадъци от две кравеферми в село Конуш, в които се отглеждат 80 крави и телета. Там експертите от РИОСВ-Пловдив са констатирали замърсяване на отводнителния канал източно от фермите и са дали предписания за преустановяване на заустването на отпадъчни води. Срокът на предписанието изтича след 2 седмици, когато на място ще се извърши повторна проверка.

Общо 5 са получените в РИОСВ сигнали през април за бедстващи животни. При три от проверките са открити бухал със счупено крило и 2 ранени щъркела, като птиците са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Намерена от граждани сухоземна костенурка пък е пусната на свобода в района на защитената зона "Река Марица".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони