80 осъдени за година за корупция (обзор)

Сотир Цацаров

Общо 80 души са били осъдени за корупционни престъпления, а 9 са оправдани при 106 обвинителни акта. Само двама са наказани от високите етажи на властта.Това отчита прокуратурата в годишния си доклад за 2015 г.

Общо 485 са били обвинителните актове за корупционни престъпления, от които 95 са били върнати. Най-голям дял са тези за подкуп - 103, а 19 за престъпления по служба.

77 души са били осъдени за подкуп при по-скоро дребни престъпления, например за да се прикрие нарушение на пътя.

В доклада се подчертава, че пращането на ГДБОП от МВР в ДАНС и последвалото връщане обратно е предизвикало проблеми в борбата с организираната престъпност. „Поради това в специализираната прокуратура не са постъпвали достатъчно на брой материали, като само малка част от получените са били годни за образуване на наказателни производства. Част от тях обаче са били свързани с дребни случаи. За дълъг период от време не са докладвани разработки за такива дейности, като трафик на хора, корупция, трафик на наркотици“, става ясно от доклада. Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров беше казал, че в ГДБОП нямало нито една разработка за корупция по високите етажи на властта.

Само двама са признати за виновни за корупцията през м.г. по дела, които следи Европейската комисия. Те са магистрати с влезли в сила присъди. Единият от тях е бившият шуменски прокурор Румен Пенев, който вече е в затвора с 3-годишна присъда за получаване на 21 хил. лв. подкуп.

Обвинението отчита спад, както при исканите, така и на дадените разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Исканията за СРС до съда са били 1 287 (1948 за 2014 г.) за 894 лица - с 33,9 % по-малко. Съдът е отказал да уважи 135 искания, което е 10 % от всички искания.

Една трета от наказаните - шофьори

10 794 души, близо една трета от всички осъдени през 2015 г. (37 141), са били наказани за транспортни престъпления - катастрофи, шофиране с алкохол или наркотици. Данните показват, че една трета от делата, по които работи прокуратурата, са шофьорски. На това отгоре в парламента готвят криминализиране на карането със скорост над 60 км/ч от разрешената. Ако това стане, обвинението ще бъде залято от още 3000 до 5000 дела годишно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право