Военни самолети ще возят държавниците

Въоръжените сили да изпълняват полети със специално предназначение на органите на държавна власт в Република България. Това е записано в проект за изменение на Закона за отбраната, публикуван в интернет портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Държавниците ще се качват на военни летателни машини в случаите, когато Автиоотряд 28 е възпрепятстван да изпълни полет. Именно звеното отговаря за пътуванията по въздух на хората във властта.

Аргументите за корекцията са, че вече е имало ситуации, при които авиоотрядът е заявявал невъзможност да изпълни полет.

Друга промяна в закона предвижда да се намали възрастта за прием на професионалните войници. От 32 години тя ще стане 28 г. Сваля се и прагът на пределната възраст - от 50 на 46 г. Целта е съставът на Българската армия да бъде подмладен, за да „изпълнява по-ефективно задачите си“. Корекция има и в една от тях - мисиите зад граница. Военните ще бъдат командировани за по-дълъг срок, като той ще се определя от чина на човека и къде е изпратен. Периодът обаче няма да е повече от една година.

Удължава се и срокът, след който войниците ще могат да кандидатстват за участие в следваща задгранична мисия - от 6 месеца той става 12. Аргументът е „да се осигури на военнослужещите време за отдих, възстановяване и полагаем отпуск след завръщане от операциите“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини