Предсрочни избори пробват с оставката на Калфин (обзор)

АБВ не дочакаха дори решението на конгреса си в събота и Ивайло Калфин хвърли оставка, която бе приета от премиера.

АБВ напусна властта, вицепремиерът Ивайло Калфин хвърли оставка, а премиерът Бойко Борисов веднага я прие. Първите реакции на политически наблюдатели бяха, че това неизбежно ще доведе до предсрочни избори. Партиите в опозиция - ДПС и БСП, от висшите си партийни форуми също обявиха курс към предсрочен вот. От движението прогнозираха, че правителството ще се самосъбори заради липса на диалог. Социалистите бяха категорични, че се превръщат в твърда опозиция и че най-късно през пролетта ще гласуват за нов парламент.

Недоволството сред формациите, подкрепящи властта, и сред опозицията формално бе предизвикано от промените в Изборния кодекс. От АБВ разкриха и други причини. Докато премиерът усмиряваше лидерите на Патриотичния фронт в Народното събрание, хората на Георги Първанов вече бяха решили да скъсат партньорските връзки с ГЕРБ.

„Националният съвет на АБВ ще предложи на конгреса да преустановим подкрепата си за правителството“, обяви на пресконференция зам.-председателят на партията Румен Петков. Той обясни, че причина са негативните тенденции в развитието на институциите и липсата на политически диалог. Петков даде за пример порочния подход при приемането на Изборния кодекс. „200 параграфа бяха приети за около две нощи“, припомни той и упрекна ГЕРБ, че не са се вслушали в нито едно от разумните им предложения за контрол върху законността на вота.

След изявленията на Румен Петков последва светкавична оставка на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков. Очаква се същото да направят и седем зам. областни и двама зам.-министри.

След оттеглянето на подкрепата от АБВ остават 114 депутати, които официално стоят зад ГЕРБ. От БДЦ веднага обещаха още 14 гласа. В парламента се заговори, че Ивайло Калфин ще бъде кандидат за президент.

РБ: Управлението става дясно и патриотично

Новината за оттеглената подкрепа на АБВ за управлението зарадва реформаторите. Съпредседателят на групата на РБ Найден Зеленогорски коментира, че изпитват облекчение от оттеглянето на АБВ и че сега управлението ще стане дясно и патриотично.

ГЕРБ бяха по-сдържани в коментарите си. Цветан Цветанов обяви: „Най-лесно е да отидем на предсрочни избори, но това не е решение на въпроса. Длъжни сме да продължим напред.“ Той допусна, че ще има политически спекулации, и подчерта, че ГЕРБ няма да толерира подобни опити. „Ние сме длъжни в името на страната и гражданите да направим това, което се очаква от нас“, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика